Slavlje sv. Ante, Humac 2023

Pred nama su sveti dani Devetnice i svetkovine nasega zastitnika, dan u kojima se na Humcu okuplja cijela nasa zupa, ali i mnogi hodocasnici iz citavog naseg kraja i sire. Lijepo je vidjeti ciele obitelii zajedno na pobo¿nosti, zavjetima i svetim sakramentima u nasem svetistu. Mnogi dolaze sa svojim krizevima, poteskocama i kusnjama kako bi ih prikazali Bogu po zagovoru naseg moénog sveca, da ih Svevisnii ojaca u vieri kako bi se mogli nositi sa Zivotnim poteskocama. Stovateli padovanskog sveca dolaze i zahvaliti Gospodinu za sve $to su u Zivotu primili po zagovoru svetog Ante. Sveti Ante zastitnik ie diece i mladih, a nith na poseban nacin zelimo prikazati na oltar da bi u ovom nemirnom svijetu mogli osietiti Bozju prisutnost i blagoslov. Molit cemo za nase made obiteli, da se ne boje zivota te da nas ne obuzme osjecaj razocaranja, ravnodusnosti, osudivanja, vec da sve spremno pobjedujemo s pomoci Boziom.

U Devetnici je i svetkovina Tijelova, Presvetog Tijela i Krvi Kristove, kada cemo imati svecanu procesijus Isusom, kojemu cemo tada iskazati javno stovanie. Procesiia vec tradicionalno ide od Sv. Ante na Humcu do Sv. Kate u Liubuskom. Lijepo vas sve molimo da svi sudjelujemo nakon svete mise na Humcu, uz molitvu i piesmu, te da i javno posviedocimo svoiu viernost Kristu. Nemoite nakon mise otici, nego se ¿rtvuimo i krenimo za Presvetim. Odlazak kuci pokazuie da nas se ne tice tijelovska procesia, a Isus upravo nas treba, bas kao sto mu je nekoc bio potreban i sv. Ante, da budemo izabrano orude i da donosimo Boga svakom storenju. Pred nama su dani u kojima ce ogroman bro ljudi dolaziti na Humac. Budimo pazijivi i obazrivi jedni prema drugima.

Neka se nasa molitva i pjesma uzdigne Bogu po zagovoru

Sveca svega svijeta i neka dope do svih, osobito onih koji su se udaljili od Crkve i koji samo kritiziraju, da ih Bog Spasiteli i Otkupiteli dodirne, ozdravi i preobrazi u svoje ucenike i apostole, kao $to je odabrao i sv. Antu, tvorca velikih cudesa.

Na sve vas, vase obitelji, made i starije, djecu i roditelje, zazivamo Bozji blagoslov i zagovor sv. Ante, nasega zastitnika.