Proslavljena sv. Kata, Ljubuški 2022

I ove godine za svetkovinu sv. Kate u Ljubuškom pripremali smo se trodnevnicom u 18 sati. Svake večeri trodnevnice bio je i prigodan program. Prvu večer nakon mise bilo je klanjanje Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Drugu večer Franjevački svjetovni red Humac ukratko je predstavio svoj rad u župi. Treću večer, poslije uočnice, zbor sv. Kate, na čelu s voditeljicom Karlom Akmadžić je imao koncert povodom spomendana sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika i pjevača.

Na sam dan svetkovine sv. mise su bile u 9,11 i 18h.

Pučka svečanost je počela molitvom svetoj Kati ispred crkve, a nastavljena procesijom kroz uže središte Ljubuškog s kipom sv. Kate. U procesiji su svećenici, ministranti, framaši, humačka limena glazba i vjernički puk. Veliki broj sudionika procesije najbolje pokazuje koliko vjernički puk Ljubuškoj štuje, voli i zagovara se svetoj Kati.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Augustin Čordaš sa Širokog Brijega. On je u prigodnoj propovijedi govorio o čovjekovoj nutrini i čovjekovu srcu. Naglasio je koliko je to bitno u čovjekovu životu i kako u današnje vrijeme premalo pažnje posvećujemo tome. Govorio je i o otvrdnuću čovjekova srca, što kako je naglasio, danas nije rijedak slučaj.

Naglasio je da nam sveta Kata, unatoč mučeništvu kojem je bila podvrgnuta, može biti primjer „mekoće“ ljudskoga srca.
Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko slavlje uz ručak i druženje.

Hvala Bogu na svim milostima koje nam je dao ovih dana. Hvala mu na lijepom vremenu, predivnim susretima i radosti koje smo dijelili dok smo slavili svetkovinu sv. Kate.