Otvorenje doma sv. Ante, Humac

Otvorenje doma sv. Ante, Humac 04.10.2022

Ove godine obilježavamo 90. godina od početka gradnje Doma sv. Ante. Naime, davne 1931. fra Rudo Mikulić nabavio je glazbene instrumente iz Češke i započeo vježbati u našoj kući na Baščini pokraj rijeke Trebižat. Tada se rodila misao o gradnji Doma sv. Ante koji je započet 1932. i gradio se dio do 1942. kada je fra Rudo umro u 45 godini života. II. Svjetski rat, nedaće i poslije komunizam koji su Dom oduzeli. Prije par godina počeli smo proces za povrat Doma koji smo vratili u naše fratarske ruke te napravili projekt za obnovu i proširenje.
Uz Božju pomoć i zagovor sv. Ante smo ga završili. On sadrži dvije velike dvorane od kojih je jedan koncertna i četiri učionice sa popratnim prostorijama sa oko 1500m2 i terasom na vrhu.
Za blagdan sv. Franje 4. listopada 2022. svečanu sv. misu predvodio je otac provincijal s dvadesetak svećenika i mnoštvo puka. Potom smo se u procesiji uputili prema Domu uz sviranje limene glazbe. Provincijal ga je blagoslovio. Svečana akademija je započela u prepunoj velikoj dvorani s izvedbom šest skladbi velikog mješovitog zbora sv. Ante i limene glazbe, pozdravnih govora gvardijana fra Daria Dodiga i gradonačelnika gosp. Vedrana Markotića, glumca Dragana Šuvaka koji je orisao lik fra Rude Mikulića. Uz ugodno druženje na katu nastavljeno je druženje do kasno u noć.

Dom će služiti kao kulturno – pastoralni centar onako kako ga je fra Rudo i zamislio. Hvala svima koji su nas se sjetili i pomogli da ovaj Dom ugleda svjetlo dana u našem crkvenom dvorištu i da ne bude ruševina koja nagrđuje okoliš nego služi svojoj svrsi.

Fotogaleriju sa sv. mise i otvorenja možete pogledati na linku: FOTOGALERIJA

2022-10-06T19:13:45+00:00
Go to Top