Mješoviti župni zbor sv. Ante s Humca održao marijanski koncert u Rožatu

Naš Mješoviti župni zbor sv. Ante s Humca održao marijanski koncert u Rožatu
U župi Velike Gospe u Rožatu u nedjelju 29. listopada 2023. gostovao je Mješoviti župni zbor sv. Ante s Humca kod Ljubuškog u sklopu godišnjeg programa proslave 900. obljetnice prvog pisanog spomena župne crkve Velike Gospe (Matice) u Rožatu.
Zbor s Humca pod vodstvom prof. Zdenka Vištice i uz orguljašku pratnju s. Katarine Petković pjevao je na euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik fra Tomislav Hrstić, a nakon mise održao je prigodan marijanski koncert na kraju Gospina mjeseca – listopada.
Župnik Hrstić goste iz Ljubuškog je upoznao i s poviješću samostana u Rožatu kao i crkve matice koja slavi visoku obljetnicu. Sama župa Velike Gospe u Rožatu je najstarija crkvena zajednica Rijeke dubrovačke. Počeci se mogu datirati u vrijeme između 1295. i 1321. godine kada u Rožatu djeluje bratovština sv. Marije i posjeduje jednu od starijih matrikula u Hrvata iz 1321. godine. To upućuje na postojanje i organizirane crkvene zajednice. Franjevci su potom u samostanskoj blagovaonici ručkom počastili zboraše.
Poslije objeda članovi zbora su posjetili samostan Male braće na Stradunu, obišli najstariju ljekarnu, predivnu sakristiju i crkvu, a gvardijan samostana fra Jozo Sopta ih je upoznao s bogatom poviješću i zanimljivostima vezanim uz samostan. Gradnja crkve i samostana išle su usporedo tijekom 14. stoljeća, a gradilo se u romaničko-gotičkom slogu. U potresu iz 1667. godine crkva je gorjela i izgubila mnoge svoje vrijednosti, a nakon potresa i požara obnovljena je i preuređena u renesansno-baroknom stilu i jedna je od najljepših u Dubrovniku. Prema dokumentima sadašnji samostan je drugo, a prema tradiciji treće prebivalište franjevaca u Dubrovniku.
Zboraši su se onda uputili na Danče, u samostan Sestara franjevki od Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije gdje ih je dočekala tajnica Družbe s. Katica Dabo koja im je ispričala put nastanka njihove zajednice koja se veže uz djevojke, franjevačke trećoredice, koje su se na ovom prostoru još u 15. stoljeću brinule za zaražene i oboljele. Senat Dubrovačke Republike 1457. godine je donio odluku o izgradnji lazareta za okužene i crkve sv. Marije od milosti na Dančama. Također im je predstavila posebnosti crkve Gospe od milosti u kojoj se čuvaju vrijedne umjetnine – zavjetni darovi Blaženoj Djevici Mariji: votivne pločice kao srebrni okov glavnog oltara i dva remek djela dubrovačkih slikara: poliptih Lovre Dobričevića, Bogorodica sa svecima na glavnom oltaru (1465.) i triptih Nikole Božidarevića, Bogorodica sa svecima na pokrajnjem oltaru (1517.). U crkvi sestre svakog dana mole, uz ostalo, za potrebe stanovnika Dubrovnika, a i šire.
U samostanskoj crkvi gosti iz Ljubuškog su zajedno sa sestrama izmolili krunicu za mir u svijetu, zapjevali s njihovim kandidaticama i otpjevali nekoliko Marijinih pjesama te nastavili druženje uz kavu i kolače.
Župni zbor sv. Ante s Humca izdao je prošle godine svoj prvi CD s pjesama posvećenih svom zaštitniku sv. Anti Padovanskom. To je prvi CD u hrvatskome narodu na kojem se nalaze samo pjesme u čast sv. Anti. Na albumu pod nazivom “Ako tražiš čudesa” simbolično se nalazi 13 pjesama u čast Sveca svega svijeta.