JEDNODNEVNI IZLET HUMAČKIH FILIJALA ,,CRVENI GRM-PROLOG”

U nedjelju, 12. studenog, s Humca su pošla dva autobusa puna djece, ministranata i pjevača iz Crvenog Grma i Prologa prema Livnu.
Predvođeni svojim pastirom fra Markom Bandićem put je prošao brzo i glatko uz red molitve, pjesme i smijeha.

Po dolasku u Livno slijedio je obilazak prelijepe crkve sv. Petra i Pavla na Gorici gdje je gvardijan samostana fra Marko Ešegović ispričao nešto o povijesti samostana i crkve.
S oduševljenjem na licima razgledavao se svaki kutak ove gigantske ljepotice gdje nema ni milimetar zida koji nije oslikan.
Uz šest bočnih oltara posvećenih raznim svecima, svima je za oko zapeo glavni oltar i orgulje.
Naime, livanjske orgulje su najveće orgulje u BiH, a do prošle godine bile su najveće i na cijelom potezu od BiH pa sve do Grčke. Trenutno se u Prištini nalaze, za samo jedan registar, veće od ovih.
Pučku misu u prepunoj crkvi svojim pjevanjem uzveličao je i naš mješoviti filijalni zbor. Zbor je predvodio, puk uzvraćao, a gorička crkva gorjela od zanosa. Od latinske koralne mise preko neizostavnog bosanskog napjeva ,,Zdravo Tijelo Isusovo” do, kako oni kažu, “hercegovačke” ,,Došli smo ti majko draga”. Uistinu imamo pravo bogatstvo kada vidimo da su dvije male humačke filijale udružile snage i skupile zbor od skoro 50 ljudi. Oltar su krasili naši dragi ministranti, a naša Dijana i Mira su lijepo i razgovijetno prenijeli Riječ Božju puku.
Nakon malo fotografiranja, zboraši su obilato darivali fratre svojim domaćim proizvodima. Bilo je tu vina, maslinovog ulja, raznih likera, džemova, domaćih sokova, kiseljenja, voća i povrća.
U 12 h pozdravili smo našu nebesku Majku i zajedno ručali. Dok su se djeca igrala u prirodi naši stariji su uz čašicu razgovora zapjevali gange i bećarca.

Pozdravivši se sa Goricom i fratrima uputili su se u Eco selo Grabovicu gdje ni poneka kap kiše nije mogla pokvariti sveopću radost.

Ludost bi bila doći na Buško jezero, a ne posjetiti Karmel sv. Ilije. Uz kratko predavanje i obilazak samostana i crkve na Karmelu bilo je jasno da je to mjesto mira, tišine i molitve. Mjesto za pravi susret sa samim sobom i svojim Gospodinom.

Bilo je vrijeme poći nazad prema Ljubuškom, ali stigla je poruka od našeg fra Nikole Jurišića da čeka s kavom i kolačima u Duvnu.
Nakon male okrijepe ne propušta se prilika obići muzej u kojem se nalaze ostaci od praslona koji je živio na tom području prije nevjerojatnih 3 miliona godina, a i sama bazilika je uistinu vrijedna divljenja.
U bazilici posvećenoj prvom hrvatskom mučeniku Nikoli Taveliću svima je za oko zapala jedna od najpoznatijih slika hrvatske likovne scene autora Vlahe Bukovca ,,Isus – prijatelj malenih” koja godišnje okuplja umjetnike iz cijelog svijeta.
Uz druge najveće orgulje u BiH, koje imaju jako karakterističan zvuk, naš je zbor u bazilici zapjevao nekoliko pjesama i teška srca se uputio nazad prema autobusu.

Može se reći da je ovo bila jedna vrsta male duhovne obnove za naše filijale. Kroz pjevanje, molitvu, sv. misu, druženje, došli su kući duhovno nahranjeni i obnovljeni, zahvaljujući dragom Bogu za sve milosti koje su primili.

Do nekog drugog puta svima Božji blagoslov! Mir i dobro!