FOTO: HKUD ,,Sv. Ante” – Humac predstavio tradiciju ljubuškog kraja na smotrama u BiH i Hrvatskoj

Sredinom proljeća ove godine, HKUD ,,Sv. Ante” Humac otvara svoju “folklorašku sezonu” putovanjem i nastupom u Požegi. Na blagdan sv. Ilije, u susjednoj nam Tihaljini, na smotri folklora, naši folkloraši su prikazali tradicijsko ruho, pjesmu i ples našega kraja.

Nakon toga na manifestacijama u Bosni (Travnik) bili su jedini predstavnici Hercegovine, a u Zadru (Sukošan) jedini predstavnici iz cijele BiH.

Publika je prepoznala njihov marljiv rad te šaljive stihove u desetercu ispjevane na tradicionalne napjeve bećarca i gange uz razne plesne korake nagrađivala gromoglasnim pljeskom i s oduševljenjem bodrila do kraja točke.

Na starom Hardomilju, povodom blagdana sv. Stjepana, tradicionalno kao i svake godine do sada, društvo je zapjevalo i zaplesalo na pučkom veselju nakon mise.

Mogli bi smo reći da je ovo prva “normalna” folkloraška sezona od početka Covid virusa i da se tek sada smotre i folklorna druženja nesmetano održavaju.

U petak se pjevačka skupina predstavlja u Širokom Brijegu pa ako je tko u blizini neka svrati i podrži, a u planu su još brojne manifestacije ove sezone.

Ovim putem voditelj HKUD-a ,,Sv. Ante” Humac, Nikola Sabljić, poziva sve zainteresirane članove da se pridruže folkloraškoj obitelji i kroz druženja i putovanja čuvaju i predstavljaju tradiciju svojih predaka.