Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu otvorena izložba skulptura Stjepana Skoke

skoko humacU sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Dani grada Ljubuškog” u lapidariju samostana na Humcu upriličeno je otvaranje izložbe skulptura akademskog slikara Stjepana Skoke.

Na samom početku u ime domaćina prisutne je pozdrvaio gvardijan fra Dario Dodig, zatim je o autoru i njegovim skulpturama govorio Marin Ivanković.


„Pred nama se nalazi nesvakidašnja izložba; sačinjavaju je skulpture i modeli za spomenike koje je Stjepan Skoko realizirao u protekla dva i pol desetljeća. Ne samo da ova Izložba predstavlja prvi pokušaj dokumentiranja i sabiranja skulpturalnih ostvarenja Stjepana Skoke za otvorene – javne I privatne – prostore, nego pred nas stavlja opus kipara koji je i brojnošću i raznovrsnošću pristupa pomaknuo granice likovne misli na prostoru svoga neposrednog djelovanja. Razasute po hercegovačkom prostoru i na nekoliko mjesta u Hrvatskoj, te skulpture karakterizira veliki stupanj autorske Invencije. Oni nisu tipska, gotova i već viđena rješenja, nego dubinski promišljeni likovni pečati te kao takvi prilagođeni i komemorativnoj svrsi, prostornoj distribuciji i mogućnostima medija da prenese suvremene Interpretacije autorovih namjera. „Domagojeva lađa” upravo je jedan takav spomenik – monumentalan, a k tome dinamiziram poput zaglavnog kamena predestiniran stajati na vrhu glavice kamo je postavljen. Svakako je važno spomenuti I spomenik u Veljacima koji citira formu stećka, čime autor uspostavlja izravan dijalog s tradicijom, ali u potpunosti koristi podatnost izlivene bronce za ostvarenje vlastitog ikonografskog programa kojim je skulptura obilježena“, kazao je u katalogu o izložbi skulptura Marin Ivanković.
Zatim se okupljenima obratio autor Stjepan Skoko za kojeg je to bio posebno emotivan trenutak jer se nalazi među svojima te im uputio zahvalu na dolasku i zahvalio svima koji su pridonijeli da se izložba održi. Čast da izložbu akademskog kipara Stjepana Skoke proglasi otvorenom pripala je prof. Šimunu Musi, a progrma je vodila Bjanka Medić.