Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Misa za pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškoga puka

mis aza zrtveDanas na drugu nedjelju u mjesecu veljači Ljubušaci su se u sjećanju vratili na vremena koji nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti naših pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava koji su se zbili na ovim našim prostorima. Tako je  u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misu za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja,

pise Ljubuški portal.

Misno slavlje u prepunoj crkvi započelo je procesijskim ophodom. Predvoditelj svete mise bio je humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnik fra Ljubom Kurtovićem i vicepostulatorom postupka mučenika “fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenkom Mićom Stojićem te još dvadesetak svećenika.

Pred sv. misu  naglašeno je da ove večeri na poseban način molimo za sve žrtve Prvog svjetskog rata, zatim za one koji su ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

U svojoj propovjedi fra Dario se uz pobijene sjetio i majki udovica na koje se odnose riječi „Vi ste svjetlost svijeta“. Kada im nije bilo nimalo lako  u životu nisu poklekle nego živjele za druge, za djecu, ne gledajući na sebe.

„Draga moja braćo i sestre, sol daje okus. Kao što su stradali naši pokojni, i ove majke bile su nesebične i sebedarne i bile čovjek za drugoga. To je potrebno i nama biti čovjek čovjeku brat,a ne biti čovjek čovjeku vuk. U tome se mi moramo izgrađivati i to je poruka ovog Evanđelja. Takvi trebamo biti, ako promijenimo smjer i ne slijedimo ovu Isusovu logiku, nismo na pravom putu nego smo krenuli stranputicom. Iz nas treba zračiti svjetlost te donositi svjetlo jedni drugima. Trebamo ispuniti ono krsno obećanje, onu upaljenu krsnu svijeću“, kazao je fra Dario te zaključio“Bože daj nam snage da dajemo ljepotu životu, a to je sol koja daje okus hrani. Bože ti si svjetlo svjetla, i rasvijetli svaku tamu u našemu životu da budemo svjetlo tamo gdje je tama kako je pjevao, klicao i molio sveti Franjo“.

Sv. misu je svojim pjevanjem animirao veliki župni zbor svetog Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Ministrirali su novaci, a evanđelje je navijestio fra Ljubo Kurtović.


Fotografije pogledajte OVDJE.