Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: U Ljubuškom dostojanstveno obilježen prvi Dan hrvatskih branitelja

obitelj branitelja humac baOdbor za branitelje grada Ljubuškog je u suradnji s Gradskim vijećem Ljubuški zadnjih nekoliko godina učinio sve da se sačuva od zaborava žrtva ljubuških branitelja. Tako se s ponosom obilaze mjesta gdje su bili branitelji za vrijeme rata i s poštovanjem govori o doprinosu koji su dali za Domovinu te se posebno sjeća poginulih branitelja,

piše Ljubuški portal.

Obilježavanje današnjeg Dana hrvatskih branitelja grada Ljubuškog je dodatni impuls za rješavanje svih nagomilanih pitanja koja su vezana za branitelje.

Dana ponosa i zahvalnosti u Ljubuškom je započeo na glavnom gradskom trgu gdje se okupio veliki broj ljudi kako bi se prisjetili svih teških trenutaka u ratu, te u mislima i sjećanju bili s braniteljima koji su na ratištima ostavili svoje živote.
Vijenac ispred spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, zatim branitelji grada heroja, grada Vukovara, predstavnici vlasti te u spomen na hrvatske branitelja svijeće su zapalili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Marijana Vištica, sestra poginulog branitelja Marija Mandića se obratila prigodnim recitalom U spomen mrtvom hrvatskom vojniku i pjesmom Udobna im budi koju je napisao njen otac Veljko Mandić, a nakon toga je humački gvardijan fra Dario Dodig molio za sve one koji su dali svoje živote za našu slobodu.

Nakon molitve u ponosnoj i i dostojanstvenoj povorci, u mimohodu na čelu sa zastavama i Vojnim orkestrom prisutni su se uputili do crkve svete Kate na misno slavlje za sve poginule i umrle branitelje.


 

Program svečanog obilježavanja Dana hrvatskih branitelja koji se održava u sklopu obilježavanja Dana branitelja nastavljen je u hotelu Bigeste gdje je predstavljen izbor fotografija pod nazivom Sačuvajmo uspomenu na povijesnu istinu koji je posvećen trajnom sjećanju na sve one branitelje koji više nisu s nama te na žive branitelje koji nose žive uspomene i sjećanje na te dane.

Prikazan je Slikopis sa prikazom branitelja koji su izgubili svoje živote u nadi da uspomena ne ostane iza svih nego budu svjetlo i vodilja.
Prisutni su se prisjetili da su to zaista bili dani ponosa i slave, dani zajedništva, dani kada su branitelji živjeli jedan za drugog, kada su branili svoj dom. Bili su to teški dani za branitelje, dani kada su gledali kako umiru njihovi prijatelji, njihova braća, očevi, ali ih ti teški trenuci nisu pokolebali nego su nastavili slijedi njihov put i krenuti od tamo gdje su poginuli zastali.

„Drago mi je vidjeti članove obitelji poginulih koji su došli na ovo obilježavanje. Ponosna sam jer su tu sve obitelji. Svi smo bili uključeni u sam program organizacije. Bilo je tu puno posla, neki su se brinuli oko program današnjeg dana, drugi donosili ili prikupljali fotografije, a imali smo i zadužene za pripremu zastava. Cilj nam je bio da sve funkcionira, a kako je bilo vidjet ćemo na kraju“, kazala je Katica Miličević koja je ispred udruga obitelji poginulih branitelja sudjelovala u organizaciji i zahvalila gradonačelniku Nevenku Barbariću i predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Kvesiću koji su pokrenuli inicijativu za obilježavanje ovog dana te je zahvalila obiteljima i braniteljima što su se odazvali i što čine sve da se sačuva uspomena na povijesnu istinu živih i poginulih branitelja. U glazbenom djelu programa nastupila je Klapa Benedictus.

Svečanom programu obilježavanja Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog bili su nazočni i dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević te ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić koji je bio ugodno iznenađen odličnom i dostojanstvenom organizacijom i pozitivnom atmosferom među prisutnima na koju Ljubušaci trebaju biti ponosni.„Sačuvajmo uspomenu na povijesnu istinu“

 

Fotografije pogledajte OVDJE.