Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu slavljena misa za osobe s poteškoćama u razvoju

misa za djecu s poteskocama„U ovom svijetu u kojem mnogi idu preko mrtvih da dođu do cilja, u ovom svijetu u kojem vlada materija i materijalizam, u ovom svijetu prestiža guranja u prva mjesta, u ovom svijetu moći i vlasti, upravo ova djeca nam pomažu da ostanemo normalni ljudi, da ostanemo u ravnoteži. Ova djeca s poteškoćama dozivaju u pamet da se samo srcem dobro vidi

zato molimo i mi gospodina da progledamo srcem i neka nas on očisti od svega onoga što je nedostojno nas kao djece Božje“, kazao je humački župnik fra Ljubo Kurtović na samom početku mise u crkvi sv. Ante na Humcu koja je slavljena za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje.


Svoju propovijed započeo je pričom o utemeljenju jedne od prvih zajednice u Kanadi za osobe s poteškoćama koja je osnovana jer su tada mnoge osobe s poteškoćama u razvoju skrivali, vezali i ključali njihovi roditelji, a ti zidovi nisu samo optuživali ljude s hendikepom nego i njihove roditelji koji su se osjećali krivima pa čak i od Boga kažnjenima. Osobe s poteškoćama su tada pripadale svijetu koji nema ljudski vrijednosti, ali to je protu kršćanski i evanđeoski stav.


„Hvala Bogu, mi danas živimo u vremenu kad su takve osobe sve više i više prihvaćene i imaju dostojanstvo koje im nisu dali ljudi nego sam Bog, to je ono što je vječno i neprolazno. U ovom svijetu prestiža i konkurencije i borbe za moći, upravo ove osobe s poteškoćama pošteđene svega toga i one dozivaju onaj drugi svijet, svijet srca, svijet ljubavi, svijet za kojim svi mi čeznemo“, kazao je fra Ljubo i objasnio da su često te osobe nadarenije od drugih kada je riječ o pitanjima srca i ljudskih odnosa, one nas na čudesan način odvode u dom našega srca.


Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je fra Marin Karačić, a na kraju svete mise je humački gvardijan fra Dario Dodig djeci podijelio krunice.

 

Pise: Ana Bubalo | Ljubuški portal