Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Misom i procesijom proslavljen blagdan sv. Kate u Ljubuškom

sveta kataProcesijom kroz uže središte grada započeo je blagdan svete Kate, djevice i mučenice, zaštitnice Ljubuškog, a nastavljen je u crkvi svečanom svetom misom koju je predvodio fra Miro Šego, uz koncelebraciju humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, župnika fra Ljube Kurtovića, fra Petra Ljubićića, fra Nikole Jurišića i fra Marina Karačića.


Mnoštvo okupljenih vjernika predvođeno crkvenim službenicima i s framašima koji su nosili kip sv. Kate sudjelovalo je u procesiji kroz grad. Vjernici ovog kraja je posebno štuju, a pokazali su to i time što je crkva i ove godine bila premala da primi sve one koji su se došli pomoliti svojoj zagovornici koja im poručuje da se isplati dati život za Krista jer Bog danas od nas traži da budemo mučenici koji će biti puni milosrđa i ljubavi prema onima s kojima živimo i koje susrećemo.


Fra Miro je u svojoj nadahnutoj propovijedi vjernicima koji su se okupili iz ljubavi prema svetoj Katarini, objasnio da upravo ona stoji kao uzor u ljubavi. Kata je onaj uzor kršćanskog svijeta i društva, a njezino je mučeništvo ona snaga koja je prožeta ljubavlju. Ona nam danas poručuje da čvrsto ostanemo u okrilju Crkve.

 

Misno slavlje, svojom pjesmom je uveličao crkveni zbor sv. Kate pod ravnanjem Ivane Zrimšek Šaravanja. Na završetku slavlja u crkvi gvardijan fra Dario zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice crkve u Ljubuškom te propovjedniku fra Miri. „Potrebno je danas poput svete Kate probuditi snagu u sebi, probuditi snagu u našoj zajednici u našoj župi da živimo kao kršćani, u zajednici u predanosti u pomaganju. I onda kada se ljutite zašto u našem društvu nije bolje, rekao bih krenimo od sebe ili svoje župe jer tu se može ostvariti i ljepota obitelji i pripadnost i sve ono do čega vam je doista stalo. Upravo naša zajednica u Ljubuškom okupljena oko sv. Kate izvanredan i predivan je dar koji raste iz molitve i pouzdanja u Boga te spremnosti vas vjernika koji se ovdje sastajete na molitvu da ovo mjesto ne samo nazivate svojim nego i da i ovom mjesto i ovaj prostor zaista učinite svojim“, kazao je fra Miro te zaključio:“Ime Kata znači čista. Ona svojim mučeništvom pročišćuje pogled svakog vjernika. Ona svojim mučeništvom pročišćava sve one koje je zaslijepila zloća, grijeh i sve ono što čovjeka ponižava u njegovom dostojanstvu. Zato se danas utecimo sv. Kati i molimo da nas prosvijetili, da nas njezin zagovor očisti, da nas oslobodi i da nam udjeli onaj zdravi vid, zdravi pogled i srce te čistu dušu po kojoj ćemo uvidjeti i prepoznati i same sebe i svijet oko sebe.“


Misno slavlje, svojom pjesmom je uveličao crkveni zbor sv. Kate pod ravnanjem Ivane Zrimšek Šaravanja. Na završetku slavlja u crkvi gvardijan fra Dario zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice crkve u Ljubuškom te propovjedniku fra Miri.

 

Lijepo vrijeme pogodovalo je da se nakon svete mise nastavi s prigodnim druženjem u dvorištu crkve gdje su se svi mogli okrijepiti uz topla domaća jela.

 

Foto i tekst: Ana Bubalo

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevaèki samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški