Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Franjevački samostan Humac dobio Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH

dario poveljaOsim što su očuvali katoličku vjeru u Bosni i Hercegovini, franjevci su dali značajan doprinos i na mnogim drugim poljima. Naraštajima su vrijedno i samozatajno prikupljali, čuvali i proučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Sve je to prepoznalo Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH  koje je u sklopu manifestacije „Dani europskog naslijeđa“ u zapadnoj Hercegovini dodjelilo Franjevačkom samostanu na Humcu Povelju za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH.  

 

Fratri i sljedbenici sv. Franje na prostoru Ljubuškog, Hercegovine, Bosne i Hercegovine djeluju gotovo osam stotina godina. Hercegovački franjevci su gradnjom samostana na Humcu utemeljili ne samo duhovno i vjersko, nego i odgojno središte za žitelje ovog kraja. U prostorijama samostana otvorili su i pučku školu 1867. godine i uredili samostansku knjižnicu. Godine 1916. u samostanu je otvorena Hrvatska seljačka škola za odrasle.  Samostanska knjižnica, otvorena za javnost, danas ima preko 30.000 knjiga među kojima se nalaze dobro očuvane stare i raritetne knjige iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća.

 


„Fra Anđeo Nuić, fra Bonicije Rupčić, fra Ljudevit Rupčić, fra Viktor Nuić, fra Nikola Šimović i fra Rudo Mikulić su  veliki velikani koji su za mene mlađega fratra idela. Oni su nam ostavili zalog i očuvali kulturu na ovim prostorima te nam je  predali da je čuvamo, ali i dalje nastavljamo raditi ono gdje su oni stali. U zahvalnosti ministrici Zori Dujmović i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH za ovu Povelju  i smatram je zaslugom fratara koje sam nabrojio. Neka njih Bog nagradi za sve što su učinili“, kazao je humački gvardijan fra Dario Dodig koji je u ime Franjevačkog samostana na Humcu preuzeo Povelju.

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški