Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Svečano predstavljene obnovljene orgulje u Ljubuškom

orguljekataU ljubuškoj crkvi  sv. Kate večeras je priređen koncert na orguljama Katje Krolo Šarac iz Čitluka povodom svečanog predstavljanja obnovljenih orgulja u Ljubuškom.
„Orgulje su stradale u ratu i evo obnovljene su prošle godine. Orgulje se inače nazivaju krlajicom instrumenata,

a mogu oponašati ljudske glasove i spadaju među najsloženije i najskuplje instrumente i osim što je to instrument s tipkama spada i u puhački instrument“, kazala je Ivana Zrimšek Šaravanja i naglasila kako je u programu uglavnom bio rani barok i barok te jedno djelo iz 20. stoljeća te da je za ove  orgulje rijetka literatura.
Inače, Katja Krolo Šarac je prije dva dana  u Trebinju  imala koncert na orguljama povodom dana Svetog Mihovila arhanđela, zaštitnika Trebinjsko-mrkanske biskupije.
„Mi imamo dva prekrasna zbora u crkvi svete Kate, Dječji zbor Radost i Veliki zbor sv. Kate pa mora postojati dobar instrument. U znak zahvalnosti prema našim zborovima predajem ove orgulje na upotrebu“, kazao je humački gvardijan fra Dari Dodig i zahvalio profesorici Ivani za ste što čini u crkvi svete Kate.


Orgulje u crkvu sv. Kate u Ljubuškom stigle su 1984. One su djelo op. 5 Johana Pumpa iz 1875. Godine. Imaju 8 registara i bez pedala su. Obnovljene prije dolaska u Ljubuški i predstavljaju povijesno-umjetničku vrijednost. One potječu iz katoličke crkve u Srijemskoj Kamenici. Na njima je samo svirao pok. fra Stanko Vasilj za blagdan sv. Kate sa zborom sa Humca. Za vrijeme rata su bile oštećene i dugo se nisu upotrebljavale. Krajem prošle godine orgulje su ponovno restaurirane i pomaknute naprijed radi boljega zvuka. Sada ih predajemo našim odličnim zborovima velikom i malom. Kolaudraciju orgulja imat će prof. Katja Krolo Šarac čime ćemo ih staviti na stalnu uporabu.

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški

 

Foto i tekst: Ana Bubalo