Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Mlada misa fra Nikole Jurišića

nikola jurisicMladomisnik fra Nikola Jurišić, član Hercegovačke franjevačke provincije proslavio je 14. srpnja 2019., Mladu misu u svojoj rodnoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju. Mnoštvo puka prisustovalo je ovom velikom događaju za katolički puk u Posušju.

Uz koncelebraciju mnoštva svećenika i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku, na koncu mise mladomisnik fra Nikola se zahvalio dragom Bogu što mu je podario život, te što mu je dao obitelj u kojoj je rastao u molitvi. Zahvaljujem se i roditeljima, braći i sestrama, ali i Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Svi oni su cijelo vrijeme bili uz mene i pomagali, kazao je fra Nikola.

 

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko je poručio da se molimo za ustrajnost fra Nikole u svom pozivu, ali i za druge svećenike provincije. Fra Mladen Vukšić, župnik u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju je zahvalio Bogu za duhovna zvanja i pozvao puk na molitvu za nova duhovna znanja. Istaknuo je da je današnja mlada misa prva u ovoj župi nakon deset godina. Zadnja mlada misa u ovoj župi bila je ona patera Ikea Mandurića 2009. godine.

Evanđelje po Luki pita „Što mi je činiti da život vječni baštinim?“ Odgovor je: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom i svim umom svojim: i svoga bližnjega kao samoga sebe“. „“Tko je moj bližnji?“ pitali su Isusa tadašnji učenjaci. On je odgovorio prispodobom o milosrdnom Samarijancu. Propovjednik na današnjoj mladoj misi fra Marin Karačić je osvrćući se na evanđelje kazao da je lako ljubiti onoga koji nam čini milosrđe, ali da smo pozvani ljubiti i svoga neprijatelja.

 

Fra Nikola je za svećenika zaređen u Mostaru u katedrali Marije Majke Crkve, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostolskih prvaka, 29. lipnja ove godine. Odlukom uprave provincije raspoređen je za župnog vikara u župi. sv. Ante Humac. Fra Nikola dolazi iz mnogobrojne obitelji Jurišić, treći je od ukupno osmero djece, piše Radioposusje.ba.

 

Za svoje mladomisničko geslo fra Nikola je izabrao citat iz Evanđelja po Mateju: „Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao.“