Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

U Ljubuškom proslavljena sveta Kata

kata proslavaU nedjelju je u Ljubuškom proslavljena svetkovina sv. Kate, zaštitnice crkve u Ljubuškom i samog grada. U davna vremena fratri su podigli samostan i crkvu sv. Kate u Ljubuškom, ali su ga turci izbrisa s lica zemlje. Ipak, crkva je prije nešto više od sto godina ponovno podignuta u čast sv. Kati, djevici i mučenici na ponos ovoga puka.


Kao i svake godine i ovogodišnjoj proslavi zaštitnice našega grada prethodila je trodnevnica. Na samu svetkovinu sv. Kate svečanu svetu misu je predvodio fra Branimir Musa, bivši gvardijan na Humcu, sada župnik u Tihaljini, uz koncelebraciju humačkog gvardijana fra Darija Dodiga.

Fra Branimir je u svojoj nadahnutoj propovijedi vjernicima koji su se okupili iz ljubavi prema svetoj Katarini, na temeljima uspomena naše prošlosti objasnio kako je sveta Katarina nadahnuće da živimo život u potpunosti predan Bogu.

“Živimo u teškim vremenima, ali nema mjesta koje obećava već postoje mjesta koja uče. I ovo mjesto uči brate i sestro, ovo je tvoja zemlja i tvoja svetkovina. Možda ćeš otići u svijet, ali nema veze gdje živiš bitno je što je u srcu. Uči se poštivati svoj narod. Ja sam ponosna na vas koji ste tu, na tebe i tvoju obitelj, znam da ti nije lako, ali znam da te Bog neće ostaviti. Ja znam da ima nepravde, ali zato pozivam da radimo na dobrobit čovjeka jer ne možemo ljubiti Boga, ako ne ljubimo čovjeka. Zaštitimo radnika i pomozimo mu, ali neka on radi odgovorno, pošteno i predano, neka nam pravednost, istina, predanje i vjera u Boga budu ideal s odlukom da ću dobro živjeti “, kazao je fra Branimir te pozvao vjernike da budu čestiti ljudi koji će poštivati svoje bližnje, popravljati svojem mane te ljubiti Boga kao bi im budućnost bila sretnija i bolja.

Misno slavlje, svojom pjesmom je uveličao crkveni zbor sv. Kate pod ravnanjem Ivane Zrimšek Šaravanja. Na završetku slavlja u crkvi gvardijan fra Dario zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice crkve u Ljubuškom te propovjedniku fra Branimiru.

Unatoč lošem vremenu, zbog kojeg je otkazana procesija s kipom kroz središte grada, nakon svete mise nastavljeno je s prigodnim druženjem u dvorištu crkve, gdje su se svi mogli okrijepiti uz topla domaća jela.

Foto i tekst: Ana Bubalo

Fotografije pogledajte OVDJE.