Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Osma večer devetnice na Humcu

devetnica8Blagdan sv. Antuna Padovanskog, jednog od omiljenih katoličkih svetaca, svečano se slavi diljem Hercegovine, a posebno u svetištu na Humcu. Proslavi same svetkovine prethodi devetodnevna duhovna priprava, u sklopu koje su zastupljene raznolike teme, koje pokreću na obraćenje, zaokret, promjenu života…

Ovogodišnja devetnica je, naime, posvećena plodovima Duha Svetoga, prema kojima vode sve vjerničke molitve, zavjeti, pobožnosti i sakramenti. Njihova prisutnost nužna je u našem svakodnevnom životu, što su naglasili brojni propovjednici, a najemotivniji među njima je bio fra Valentin Vukoja.

"Uzdržljivost je krepost koja dovodi u red naš unutarnji i vanjski sklad", bila je tema kojoj se posvetio fra Valentin, povezavši je, prvenstveno, s umjerenošću.

„Tražeći zadovoljstvo, čovjek je izgubio glavno zadovoljstvo, a ono je – biti iznenađen. U današnje vrijeme čovjek ističe upravo onaj dio čovjeka koji ne treba nikako isticati, a to je on sam. Vidite li, braćo, da više mi ni našu djecu ne možemo iznenaditi. Vidite li vi našu muku, da ni dar više ne možemo kupiti ni izabrati. Nema više iznenađenja! A ništa nije bilo ljepše od njega. Tako je bilo divno kad si mogao nekada jednim orahom izmamiti osmijeh na licu jednog djeteta. Danas, bome, ne. Zato, braćo, mi uz uzdržljivost i umjerenost nalazimo nešto najdivnije u odnosu prema drugim ljudima, jer iz te umjerenosti proizlazi sva ljudskost čovjeka. Definicija je kratka i jednostavna – umjerenost je imati nešto s Bogom, a neumjerenost je imati nešto bez Boga. Uzmite, braćo, milost Božju. Ja znam da ona nekada ne nudi puno. Narav ljudska uvijek sebe postavlja za svrhu, a milost traži Boga. Narav neće da bude potisnuta, ona radi zbog svoje vlastite koristi. Narav rado prima počasti i slavu, a milost čast i slavu vraća uvijek Bogu. O, kako je lijep čovjek, umjeren i izdržljiv“, kazao je, između ostalog, u svojoj nadahnutoj propovijedi fra Valentin.

Na uočnicu, misno slavlje predvodit će fra Branimir Musa, a govorit će o temi „Ovo vam rekoh, da radost moja bude u vama te da radost vaša bude potpuna!“.

Prilikom same svetkovine svete mise bit će služene u 5, 6, 7, 8, 9 te svečano misno slavlje u 11 sati, kada će propovijedati Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH. Večernje misno slavlje u 18 sati predvodit će, pak, dr. fra Ante Vučković, profesor iz Splita, a svojim pjevanjem ovaj blagdan će dodatno uveličati domaći zborovi.

 

Piše: Antonela Marinović Musa | Dnevni list | FOTO: Ante Begić

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški