Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Prvu pričest primilo 157 djece na Humcu

pricest humacNa Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju 157 djece, od čega 79 djevojčice i 78 dječaka u župi sv. Ante Padovanskog na Humac  pod svetom misom po prvi put su pristupili oltaru Gospodnjem - svetoj pričesti. Svetu misu predslavio je župnik fra Ljubo Kurtović uz koncelebraciju humačkog gvardijana fra Darija Dodiga

i  don Ivana Vukšića koji djeluje u župi Presvetoga Trojstva u Oakvilleu u Kanadi.  


Ulazeći u svečanoj procesiji u crkvu, noseći na sebi bijele haljine koje vrlo lijepo dočaravaju čistoću duše koju su ostvarili sakramentom svete ispovijedi dan prije, prvopričesnici su izrazima svojih lica slali jasnu poruku radosti zbog primanja Isusa Krista.


Na početku svete mise prvopričesnici su uz recitaciju izrazili svoju radost. Župnik fra Ljubo je izrazio riječi dobrodošlice i radosti zbog ovoga važnog dana za župu Humac.


 „Ja vjerujem da ste vi iznutra bijeli kako što ste bijeli izvana . Isus je došao spasiti nas i pozdraviti nas i vi ćete danas prvi put sjesti za stol s njim. Kao što su učenici bili za stolom oko njega i on im je dao najviše što je mogao, darovao im je sebe, darovao im je svoje tijelo,svoju krv, svoj životi. On kaže ako ne budete jeli moje tijelo nećete imati u sebi života“, rekao je u prigodnoj propovijedi župnik prvopričesnicima te im te im ispričao priču od dječaku koji se igrao skrivača i tako objasnio da je Isus došao nas tražiti, ne traže učenici Isusa nego on njih i tako im objasnio da se nisu  sakrili od Isusa, nego su mu došli da ih vidi i nahrani.  


Nakon propovjedi  uslijedila je ispovijest vjere, a potom je uslijedila molitva vjernika te prinos darova u kojima su također aktivno sudjelovali prvopričesnici. Molitvama nakon pričesti  izrekli su svoju zahvalu, najprije Bogu, a onda svima koji ih prate na njihovu putu odrastanja.
Da bi ovo slavlje bilo još ljepše pobrinuo se mali dječji zbor „Ljiljani“ s Humca pod ravnanjem s. Jasminke Pandžić.  Po završetku Svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred crkve.

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški

 

Foto i tekst: Ana Bubalo