Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu održano poučno predavanje o stresu

tribina stresU srijedu je na Humcu školska sestra franjevka Dominika Anić održala poučno predavanje o stresu koji je pratitelj svakog čovjeka zbog ubrzanog načina života i teških životnih uvjeta u kojima živimo. S. Dominika je u predavanju upravo htjela pokazati kako čovjek svoje stresne situacije može preokrenuti sebi u korist,

kako iz njih može izvući ona pozitivna upozorenja i promjene na koje stres poziva.

Podijelila je nekoliko svojih uvjerenja vezano o stresu i zašto je on štetan za životu te objanila kako za stres nema lijeka izvan nas, i on je tu ne da bismo se mi protiv njega borili nego kako bismo se s njim sprijateljili.

„Stvarnost našeg života je stresna, sprijateljimo se s njim i okrenimo ga u svoju korist. Ali to ne činimo jer to zahtjeva rad na sebi i promjenu svojih uvjerenja“ kazala je sestra Dominika te naglasila kako svi naši problemi dolaze od toga što mi silnu energiju trošimo na ono što ne možemo promijeniti i jer mi puno očekujemo od svog života.

 „Danas kažemo da su stresna vremena, ali bilo je i težih vremena ali mi nismo tada živjeli. Stres u našem životu može biti nešto pozitivno, to nam je poruka i poziv da moramo brže rasti i raditi na sebi. To je smisao da budemo zreliji, da znamo sve što nam se dogodi susresti na prvi način“ rekla je Dominika te govorila o problemu našeg ponašanja, da se ne znamo uskladiti s drugim ljudima i da su ljudi pod stresom upravo zbog toga što uvijek žele da bude po njihovom. Naglasila je da trebamo da naučimo da drugi vide drukčije od nas i da ne možemo upravljati njihovim životima nego svojim životom i sami odlučiti hoćemo li biti sretni u svom životu ili nesretni. Ali to ne znači da će nam uvijek u životu biti lijepo ili ugodno,ali sve možemo okrenut u svoju korist.

Dotakla se Istanbulske konvencije i upitala prisutne dali smo mi u svom životu ratificirali evanđelje. Jesmo li se zaštitili, jer nitko nam ne može oduzeti ono što imamo, ako nam oduzme onda smo svoj život prepustili nekom drugom da upravlja njime.

U glazbenom dijelu tribine nastupila je Jelena Skoko.

Foto i tekst: Ana Bubalo

 

Fotografije pogledajte OVDJE.