Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Predstavljanje Sabranih djela fra Martina Mikulića

fra martin mikulic „Sabrana djela fra Martina Mikulića“ bit će predstavljena u subotu 3. veljače u dvorani Sv. Ante na Humcu u 19 sati. Organizatori predstavljanja je Općina Ljubuški u sklopu svečanog obilježavanja Dana općine. O bogatom opusu fra Martina Mikulića govorit će dr. fra Robert Jolić koji je priredio ovo djelo,

zatim će prigodne riječi uputiti odgovorni urednik izdanja fra Ante Marić i dr. Irina Budimir koja potpisuje lekturu.
Knjiga koja ima rječnik manje poznatih riječi i broji 575 stranica priredio dr. fra Robert Jolić, izdao nakladnički niz RECIPE Hercegovačke franjevačke provincije, a tiskala Franjevačka tiskara FRA M – ZIRAL, Mostar.


Hrvatsko je katoličko svećenstvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće dalo veći broj pučkih pisaca, među kojima zapaženo mjesto drži hercegovački franjevac fra Martin Mikulić koji je rođen je 15. siječnja 1841. u Borajni kraj Ljubuškoga, kršten imenom Grgo. Kao darovita dječaka franjevci su ga primili u gimnaziju na Širokom Brijegu 1854. godine, a 1859. stupio je u red. Od 1861. do 1866. studirao je filozofiju i teologiju u Italiji na sveučilištima u Feltri, Padovi i Bologni. Nakon što je zaređen za svećenika vraća se u Hercegovinu. Kapelan je u Gracu, zatim je 1872. odgojitelj na Širokom Brijegu, a onda na Humcu od 1873. do 1876. Potom je do 1902. župnikovao na Čerinu, u Klobuku, na Humcu i u Ružićima. U miru je u samostanu na Širokom Brijegu proživio godine do smrti 27. studenoga 1912.


Sve svoje radove pisao je na osnovi narodnih običaja, pripovijedanja i vjerovanja u svakodnevne mijene ljudskoga života. Njegova djela imaju osobito veliku vrijednost s obzirom na leksički sadržaj.