Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Pošta izdala marku u povodu 100. rođendana fra Bazilija Pandžića

markica fra bazilijeHrvatska pošta Mostar čestita 100. rođendan fra Baziliju Pandžiću izdavanjem prigodne poštanske marke. Fra Bazilije (Stjepan) Pandžić rođen je 30. siječnja 1918. u Drinovcima. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, Franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu,

a bogosloviju u Mostaru i Rimu. U Franjevački red stupio je 1935., za svećenika zaređen 1941., a 1943. godine odlazi u Rim.

Na Franjevačkom sveučilištu „Antonianum“ doktorirao je tezom o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a potom je doktorirao i orijentalistiku na državnom sveučilištu „La Sapienza“ Trebinjska biskupija za turske okupacije (1466.-1878.).Pohađao je i završio studij arhivistike i paleografije na Vatikanskom učilištu.

 

Godine 1947. imenovan je generalnim arhivarom i analistom Reda manje braće i tu dužnost obavljao je 37 godina. U tišini Generalne kurije i samostanskih riznica osvjetljavao je tamne, ali i slavne dane franjevačke i hrvatske prošlosti, darujući široj javnosti nezaboravno djelo: Annales Minorum – Ljetopis Franjevačkog reda od 1661. do 1680. u dvije knjige.

lj

U srpnju 1969. s fra Dionizijem Lasićem i fra Lucijanom Kordićem osniva izdavačko poduzeće u inozemstvu ZIRAL. Fra Bazilije je autor brojnih knjiga i članaka iz područja povijesti i duhovnosti. Sada živi i piše nove stranice svojih Ljetopisa u franjevačkom samostanu na Humcu.

 

Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 30. siječnja 2018., je Anđelko Mikulić. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba