Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: “Noć muzeja” izazvala oduševljenje posjetitelja

muzej nocJP Parkovi doo Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante Padovanskoga na Humcu su sinoć obilježili manifestaciju “Noć muzeja 2018.”, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskoga društva već tradicionalno održava od 2005. godine.

Tim povodom posjetiteljima je uz stručnu pratnju omogućeno besplatno razgledavanje najstarijeg arheološkog Muzeja u Bosni i Hercegovini i vrijedne i jedinstvene Zbirke umjetnina “Majka”. U sklopu programa obilježavanja ove manifestacije održano je i predavanje fra Roberta Jolića na temu “Humački samostan i njegove kulturne ustanove”.

Manifestacija koja je posjetom nadmašila očekivanja je imala za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju. Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima. Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina. Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika te su tom prilikom posjetitelji mogli razgledati i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Fotografije pogledajte OVDJE.