Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Drugi dan Znanstvenog skupa na Humcu

dario znanstveni skupZnanstveni skup povodom 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana na Humcu nastavljen je u subotu, 21. listopada 2017. godine. Program drugog dana započeo je predavanajem Žarko llić na temu Izgradnja stare i nove crkve na Humcu, a nakon toga je Dario Dodig govorio o Duhovnim zvanjima iz humačke župe,

posebno istaknuvši tri značajna svećenika fra Lovru Šitovića te fra Bonicija i fra Ljudevita Rupčića.  Ante Marić je obradio temu Franjevačke odgojno-školske ustanove na Humcu i Ljubuškom, a Natalija Palac je govorila o ženskim redovničkim ustanovama u Ljubuškom.


Prije kraja prvog djela glazbenu točku je izvela klapa Benedictus, nakon čega je Željka Šaravanja predstavila poštansku marku "150. obljetinica obnove Franjevačkog samostana na Humcu" koja je tiskana u arku od 9 maraka, a prate je žig i omotnica prvoga dana (FDC). Autorica ovog humačkog izdanja je akademska slikarica Magdalena Džinić Hrkać.

 

Drugi dio izlaganja započeo je humački župnik fra Ljubo Kurtović izlaganjem o današnjem pastoralnom stanju župe Humac te je Marko Dragić pripremio temu Mjesta molitve (misišta), zavjeta i pobožnosti u humačkoj župi, a nakon njega je moderator znanstvenog skupa Stipan Klarić govorio o temi Nabožna društva u humačkoj župi. Stanko Mabić je obradio temu Glazbena baština crkve i samostana na Humcu, a Vlado Pandžić temu „Kršni zavičaj” kao ljetopis Hercegovine. Završno izlaganje drugog dana svojim predavanjem je zaključila Perina Meić govoreći o Veselku Koromanu i pjesnici Ijubuškog kraja.


Sva izlaganja bit će prilagođena za zbornik radova čije izdavanje se očekuje početkom sljedeće godine.

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški

 

Tekst i foto: Ana Bubalo