Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Započeo Znanstveni skup na Humcu

znanstveni s1Znanstveni skup povodom 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana započeo je večeras u samostanu sv. Ante Padovanskoga na Humcu. Na početku skupa sve prisutne u ime organizatora pozdravio fra Dario Dodig. 

„Ovo je prvi znanstveni skup u cijeloj povijesti ovog samostana koji je u mnogočemu značajan, a vjerujem da će ovaj znanstveni skup sve nas obogatiti mnogim podacima koji su bili važni za ovaj samostan i za cijeli ljubuški kraj“ rekao je fra Dario te istaknuo da će ovi radovi biti nezaobilazni za budućnost kako i za daljnje proučavanje čemu je i bio cilj, piše Ljubuški portal.


Pozdravnu riječ dobrodošlice imao je zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo. „Draga redovnička braćo, časne sestre, poštovani prijatelji, sestre i braćo u Kristu, sve vas od srca pozdravljam, izričući ujedno iskrenu i radosnu dobrodošlicu. To činim u ime o. provincijala fra Miljenka, naše Uprave i u svoje osobno ime. Iskreno zahvaljujem braći u ovom bratstvu na čelu s gvardijanom fra Dariom na velikom trudu oko organiziranja Znanstvenog skupa u povodu 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana na Humcu, kao i na prepoznatljivom gostoprimstvu. Zahvaljujem svim našim predavačima, kao i svim sudionicima ovog skupa. Podsjećam vas, samostan na Humcu svim je članovima naše Provincije jedna od temeljnih i najdražih postaja u fazi mladenačke formacije; ujedno mnogima je među nama ovaj samostan i župa bila prva postaja s koje smo poletjeli dalje u život. To sam i ja osobno doživio, pa to ovdje spominjem s velikim ponosim“, rekao je fra Ivan.


Moderator znanstvenog skupa bio je fra Stipan Klarić, a glazbene točke izvodila je klapa Benedictus. „Koliko je zahtjevno i teško bilo sve organizirati znaju oni koji su odvojili svoje dragocjeno vrijeme i uložili svoj trud u današnje izlaganje, a i ono što ćemo mi imati u pisanom obliku u zbornika radova“ rekao je fra Stipan te iznio nekoliko tehničkih napomena za sudionike.


Prvi dio izlaganja započeo je Ivo Lučić s temom Opći geografsko-povijesni presjek Ijubuške općine. Robert Jolić je obradio temu Stara župa Veljači (Ljubuški) i osnutak župe Humac, a Vlado Pavičić je govorio o stanovništvu prostora današnje župe Humac do početka njezina osamostaljenja. Andrija Nikić održao je izlaganje na temu Izgradnja samostana na Humcu, a Mirko Rašić temu Nekropola helenističkog tipa Mrljanovac. Nakon toga je Milan Nosić govorio o Humačkoj ploči. Miroslav Palameta je obradio temu Značenje simbola na Ijubuškim stećcima, a Ante Paponja temu Ljubuški kraj u otomanskom razdoblju.


Drugi dio izlaganja započeo je Tihomir Zovko temom Ljubuški kraj u austrougarskom i starojugoslavenskom razdoblju, a Ivica Šarac je pripremio izlaganje o stanju u Ljubuškome za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Miroslav Akmadža održao je izlaganje na temu Samostan i župa Humac u svjetlu crkveno-državnih odnosa u razdoblju komunističke vladavine, i ovaj prvi dan svojim predavanjem je zaključio Ivo Lučić s temom Ljubušaci u vrijeme komunističke vladavine.


Sva izlaganja bit će prilagođena za zbornik radova čije izdavanje se očekuje početkom sljedeće godine.

Fotografije pogledajte OVDJE.

 

Tekst i foto: Ana Bubalo

 

Subota, 21. listopada 2017.

9:30 h

Žarko llić: Izgradnja stare i nove crkve na Humcu Dano Dodig: Duhovna zvanja iz humačke župe
Ante Marić: Franjevačke odgojno-školske ustanove na Humcu i Ljubuškom
Natalija Palac: Ženske redovničke ustanove u Ljubuškom
Stipan Klarić: Nabožna društva u humačkoj župi
Predstavljanje markice Hrvatske pošte Mostar: 150 godina franjevačkog samostana na Humcu

10:30 h stanka

Marko Dragić: Mjesta molitve (misišta), zavjeta i pobožnosti u humačkoj župi
Ljubo Kurtović: Današnje pastoralno stanje župe Humac
Stanko Mabić: Glazbena baština crkve i samostana na Humcu
Vlado Pandžić: „Kršni zavičaj” kao ljetopis Hercegovine
Perina Meić: Veselko Koroman i pjesnici Ijubuškog kraja