Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Zvirićani se veselili na svojoj 15. po redu Zvirićkoj večeri

zviricka vecerStanovnici ljubuškog sela Zvirići, održali su svoju tradicionalnu Zvirićku večer. Bilo je to 15. redovito godišnje okupljanje Zvirićana, domaćih i onih koji su se iselili, a njih je na žalost puno puno više, jer su trbuhom za kruhom odlazili iz svog sela, u kojem su uvjeti za život bili veoma skromni, piše Večernji list.

Prvi dio Zvirićke večeri upriličen je u dvorištu mjesne crkve, koju su temeljito obnovili i uredili, gdje je služena sveta misa koju je predvodio fra Branimir Musa, u zajedništvu s fra Ljubom Kurtovićem, fra Dariom Dodigom, fra Žarkom Ilićem, fra Ivanom Ikom Paponjom i fra Marinom Karačićem. Na početku misnog slavlja otkriven je i blagoslovljen spomenik poginulim Zvirićanima u Drugom svjetskom ratu i poraću, koji je bilo 40, i jednom koji je stradao u Domovinskom ratu. Spomenik je jedinstven po izgledu, sastoji se od kamenih kvadara i kocki na kojima su ispisana imena poginulih, a djelo je mladog umjetnika iz Zvirića Jure Paponje.

Svake godine Zvirićani izgrade nešto novo u svojim Zvirićima i danas je to veoma moderno i napredno selo

Već 15 godina razmišljamo o podizanju spomenika i to smo ove godine uspjeli ostvarili. Od 41 ukupno  stradalih, za njih oko 20 ne zna se gdje su im kosti i sad su tu njihova imena, na tom svom kamenu, sad im tu možemo zapaliti svijeću. Izgradnju spomenika financirala je općina Ljubuški u vrijednost 8.000 maraka. Osim toga uredili smo crkveno dvorište, porušili stare zidove izgradili nove, i to nam je darovao naš Mladen Jurković Šubić, koji živi u Americi, vrijednost radova je oko 15.000 maraka. Veoma smo zahvalni općinskom načelniku Nevenku Barbariću i našem Mladenu – kaže Velimir Paponja, predsjednik Zvirićke hrvatske zajednice. Svake godine Zvirićani izgrade nešto novo u svojim Zvirićima i danas je to veoma moderno i napredno selo. Drugi dio svoje večeri Zvirićani su proveli druženjem na malonogometnom igralištu, uz jelo, piće i prigodni zabavni program u kojem su sudjelovali Studenački bećari, diplar i guslar Željko Keža, fra Marin Karačić i na kraju do kasnih noćnih sati glazbeni sastav “Titanik” iz Širokog Brijega.