Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

NAJAVA: Zlatna misa fra Rade Vukšića

fra rade vuksicU subotu, 12.kolovoza 2017.godine, fra Rade Vukšić će svečano obilježiti 50. godina svećeništva, Zlatnu misu, koju će skupa s vjernicima proslaviti u svojoj rodnoj župi Studenci. Nakon svečane svete mise u svetištu Presvetog srca Isusova u Studencima u 18 sati na kojoj će propovijedati mons. Tomo Vukšić, vojni biskup Ordinarij u BiH,

zlatomisnik poziva sve koji žele da dođu na Trseljevinu na zajednički objed kod svoje rodne kuće.

 

Prije svečane večere, biskup Vukšić blagoslovit će obnovljenu rodnu kuću pokojnog dr. fra Radoslava Vukšića kojeg su 1945. godine sa Širokog Brijega odveli partizani i ubili negdje iza Vrgorca s još osmoricom fratara. Tom prigodom blagoslovit će se i bista pokojnog fra Rade koju je izradio akademski kipar Stjepan Skoko, kao i mozaik na temu stradanja franjevaca koji je uradio fra Ivan Tomić.

 

Nakon prigodnih pozdrava pod šatorom održat će se i 3. Trseljevačka večer na kojoj će nastupiti bećari HKUD-a „Dubrave“ iz župe Aladinići, kao i studenački bećari i folklor HKUD-a „Studenčica“ iz Studenaca.

 

Fra Rade Vukšić, sin Jure Vukšića s Trseljevine i Jake r. Rupčić s Hardomilja, rođen je u Studencima 4. srpnja 1942. Krsno ime: Andrija. Pučku školu pohađao u Studencima, Makarskoj, Ljubuškom i Metkoviću (1949.-1957.), a srednju u Zadru i Visokom (1957.-1960.). Maturirao u Dubrovniku 1961. Filozofsko-teološki studij pohađao u Visokom, Sarajevu i Grazu (1961.-1968.). Član Hercegovačke franjevačke provincije od 16. srpnja 1960. Svečane zavjete položio je 15. srpnja 1966. na Humcu. Zaređen za svećenika: 9. srpnja 1967. u Sarajevu, a Mladu misu slavio 10. kolovoza 1967. na groblju u Gornjim Studencima.

Duhovni pomoćnik u Frohleitenu (1968.-1970.) i potom na Širokom Brijegu (1970.-1971.). Misionar je hrvatske inozemne pastve u HKM Zürich i delegat za Hrvate u Švicarskoj (1971.-1985.) a potom župnik u Heretsriedu i Lauternbrunnu (1985.-1995.).

Od 1. travnja 1995. pa do 2014. je u Misiji Zug od njenog utemeljenja i ostao je 20 godina u toj misiji. Misija obuhvaća jezgru Švicarske konfederacije (CH). Kantoni Schwyz i Uri su 1292. prvi sklopili vječni savez za obranu od Habsburgovaca koji su im prijetili. I kanton Zug je u sastavu misije i po njemu je misija dobila ime. Do 1995. ovo područje bilo je u sastavu misije Luzern, kada stiže fra Rade Vukšić iz Njemačke. Fra Rade je već sedamdesetih godina obilazio ovo područje (trinaest godina kao voditelj HKM Zürich) pa mu i nije bilo teško započeti brinuti o Hrvatima na ovome području. Misijske prostorije u Baaru zapravo su bile i njegov stan i “misijski centar”.
Danas je u mirovini u franjevačkom samostanu na Humcu.

 

Autor: Radio Ljubuški | Ljubuški portal