Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Trodnevnica sv. Stjepanu na Starom Hardomilju

trdnevnica hardomiljePrva večer trodnevnice započela je molitvom krunice mladih Hardomiljčana. Svetu misu u 19 sati predvodio je fra Stipan Klarić uz sumisništvo fra Nike Leutara, danas misionara u Švicarskoj, koji je od 1997. do 2001. godine kao kapelan na Humcu bio zadužen za Hardomilje. Fra Stipan je u svojoj propovijedi govorio o kraljevstvu Božjem koje je stvarnost koju ljudski um uz sav svoj trud, ljudsku intuiciju i mozganje ne može ipak u potpunosti dokučiti.

„Draga braćo i sestre, prihvatimo Božju riječ, prihvatimo to malo sjeme Kraljevstva Božjega i ne očekujmo puno od drugih, nego očekujmo puno od sebe, od onoga što Bog od nas može danas napraviti. Kad mi postanemo bolji, svijet postaje bolji jer ga gledamo novim Kristovim očima“, rekao je Klarić.

Nakon svete mise u Zavičajnom domu na starom Hardomilju upriličeno je otvaranje izložbe slika ljubuških slikara i promocija knjiga O znam ja i Dah istine Marijane Lavrić te slikovnice Divan mladić Petar Barbarić Ane Bubalo. Nakon uspješno organiziranog II. Pjesničkog maratona ova druga večer kulturnog događanja  priređuje se povodom proslave blagdana sv. Stjepana Prvomučenika,nebeskog zaštitnika sela, a u organizaciji Mjesne zajednice Hardomilje i udruga “Staro Hardomilje” i “Baština”.

 

Druga večer trodnevnice započela je molitvom krunice mladih Hardomiljčana. Trodnevnicu je predmolio fra Stipan Klarić, pjevao Hardomiljski zbor, a svetu misu predvodio fra Rade Vukšić, koji je u svojoj nadahnutoj propovjedi govorio o tome da je kršćaninu evanđelje snaga i ljubav koja ih nadahnjuje da se ne odjele od Kristove ljubavi i naveo primjer svetog Stjepana kojemu je ljubav prema ljudima bila pogažena te je bio kamenova i odbačen od ljudi, ali i tada je ljubio one koji njega mrze i molio za one koji su bili njegovi neprijatelji.


„U vremenima teškoća, progonstava, mučenja, ubijanja, nepravde, svaki kršćanin mora vjerovati da tada pred njim ide sam Isus Krist i da on prati svakoga svoga učenika. Zato progoni u Crkvi nisu proturječje evanđelju nego njegov sastavni dio. Ako su progonili Isusa, ne možemo očekivati da ćemo mi biti od svega toga sačuvani. U svim tim situacijama čovjek ne smije izgubiti nadu da je napušten i da ga je Bog ostavio na cjedilu. To nam isto danas govori u evanđelju, da nikakva trpljena pa ni ona najmanja neće biti sakrivena Božjim očima. Bog vidi, čuje i spašava one koji navještaju njegovu riječ. Onaj koji vjeruje treba biti svjestan da postoji netko jači od zala i vražjih nauma i sila. Postoji netko tko je jači od onih koji siju mržnju, a to je naš Bog“, rekao je fra Rade u svojoj propovijedi na Starom Hardomilju gdje je rođena njegova majka Jaka.

 

Treće večeri trodnevnice na starom Hardomilju, filijali župe Humac, održana misa uočnica proslavu sv. Stjepana, a nakon mise okupljeno mnoštvo moglo je uživati u kultnoj komediji Rodijaci koju su izveli glumci HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak.

Uočnicu je predmolio fra Stipan Klarić, pjevao Hardomiljski zbor, a svetu misu je predvodio fra Dario Dodig koji se u svojoj nadahnutoj propovijedi dotaknuo se blagdana Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli i koje je postalo važnim trenutkom pomirbe za vjernike da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe.
„Poruka današnjeg blagdana je da nam se život Blažene Djevice Marije stavlja kao ogledalo, da se progledamo u nju, da se ugledamo u nju, da slijedimo njezin primjer kreposna života. Da slijedimo one vrednote koje je Marija živjela i koje nam je ostavila kao zalog spasenja. Draga moja braćo i sestre,Marija je rekla „Evo službenice gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“, ali koliko mi slijedimo te riječi? To je poruka ovog blagdana, to je geslo njezina života, a to je potrebno i nama da se podložimo Gospodinu. To je živio i sveti Stjepan, mogao je pobjeći, mogao se sakriti, mogao je zanijekati Isusa, mogao je izbjeći mučeništvo, ali je bio spreman svoj život položiti za svog Gospodina, takvim nam kršćana treba danas i u takvom kreposnom životu trebamo rasti“, rekao je fra Dario u svojoj propovijedi.