Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Proslavljen blagdan sv. Ante na Humcu

blagdan anteCijele noći i današnjeg dana rijeke hodočasnika i automobila iz cijele Hercegovine i južne Hrvatske slijevale su se u svetište sv. Ante na Humcu, najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca, gdje su se molili svom nebeskom  zaštitniku. Vjernike je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema svecu

koji, u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i nakon osam stoljeća učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga.

Svete mise slavljene su već od 5 sati ujutro, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Darijem Dodigom, župnikom fra Ljubom Kurtovićem i ostalim svećenicima, a pjevanjem ga  je uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

Mons. Uzinić u svojoj propovijedi uputio je svoju pastirsku riječ kazavši da sveti Ante nije bio jedan od mnogih, nego je postao jedinstven kad se otvorio Božjem duhu, te poručio da se ne prepuštamo beznađu i malodušju i da ne upiremo  prstom ni u koga nego da preuzmemo odgovornost za svoj život, najlakše je pobjeći, ali smo pozvani biti i ostati na Božjem putu.

Danas slaviti svetog Antu znači gledati u njega kako bismo otkrili mogućnost svetosti u sebi, kako bismo okrećući se njemu i promatrajući njegov primjer, kaže papa sveti Ivan Pavao II, shvatili da Bog i u nama može učinuti sveca. I zato danas dok slavimo svetog Antu ne smijemo se zaustaviti samo na njegovoj svetosti, nego moramo uprti pogled u njega kako ne bismo izgubili vjeru u sebe i svoje mogućnosti, nego bismo gledajući u njega i njegov primjer, ali uz pomoć njegovog zagovora našli put prema vlastitoj svetosti.

Pozvani smo svatko od nas, ne upirući nitko prstom u drugoga, preuzimajući svoju odgovornost nešto napraviti. Zamolimo danas od Boga po zagovoru svetog Ante koji je kao svetac već odavna postao dio naših obitelji a mi njegove, ovu otvorenost duhu Božjemu kako bismo i mi u sebi otkrili potencijalne svece, da u svojoj slabosti i konkretnim okolnostima koje živimo u svoj obiteljima, na svojim radnim mjestima, u školi, u svojoj crkvi i društvenoj zajednici, da poput svetog Ante tu svetost zaživimo i oko sebe širimo svjedočanstvo života obilježenog poslušnošću Bogu, onom što nam Duh Sveti zbori i otvorenošću bližnjima, osobito onima koji su najpotrebniji naše pažnje i ljubavi – zaključio je biskup Uzinić.

 

Fotografije pogledajte OVDJE.

 

Piše: Ana Bubalo | Ljubuški portal