Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Veliki četvrtak i Veliki petak na Humcu

petak put krizaU četvrtak 13. travnja, Crkva je ušla u Sveto vazmeno trodnevlje, vrijeme u kojem se pobliže dočaravaju najsvetiji elementi našeg spasenja – Isusova muka, smrt i uskrsnuće. U našoj župi to je sveto vrijeme započelo u 18h u novoj crkvi misom Večere Gospodnje na kojoj se slavi ustanovljenje euharistije i svetoga reda.

Misu je predslavio gvardijan franjevačkog samostana na Humcu fra Dario Dodig u koncelebraciji s 15 svećenika.

 

U svojoj propovijedi fra Dario je razložio Isusove rečenice za vrijeme Posljednje Večere zaključivši da ih kršćanin modernog vremena mora provoditi u svoj život ako želi biti istinski svjedok svoje vjere. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao veliki župni zbor sv. Ante s Humca pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Nakon liturgjskog obreda, sve posvećene hostije su prenešene u svetohranište u staroj crkvi. Poslije toga uslijedila je tzv. getsemanska ura  odnosno klanjanje do 24h.


Sutra, na Veliki petak, Crkva se prisjeća Isusove smrti na križu te u skladu s tim, taj dan se ne slavi sv. misa. U 16 sati okupljanjem kod crkve sv. Kate u Ljubuškom, molitvom Puta križa te žalosnih otajstava Gospine krunice, vjerni puk se u procesiji uputio k novoj crkvi na Humcu. Put križa i krunicu predmolili su franjevački novaci s Humca te članovi humačke Frame. Obrede Velikoga petka predvodio je župnik fra Ljubo Kurtović. U homiliji nadahnutoj na izvještaju evanđelista Ivana o Isusovoj muci i smrti, fra Ljubo je istakao da križ nije od Boga nego od ljudi te tek na Kristov način postaje izvor otkupljenja. Obredi su završeni čašćenjem križa. U iščekivanju noći Velike subote, puk se u tišini razišao svojim kućama.

 

Fotografije Velikog četvrtka pogledajte OVDJE.

 

Fotografije Velikog petka pogledajte OVDJE.

 


Piše: fra Fran Ćorić | Foto: fra Slaven Tomić