Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Proslava svetkovine svetog našeg oca Franje

franjo humacU župi i samostanu na Humcu je od 1. listopada do 4. listopada upriličena duhovna obnova i proslava svetkovine svetog Franje. Trodnevnicom je župa pripremljena za samu proslavu svetkovine. Svaku večer prije mise molila se franjevačka krunica i na početku mise pobožnost pred kipom sv. Franje.  

 

Večernju svetu misu prve večeri je slavio i propovijedao misionar milosrđa i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku fra Slavko Topić. Svojim pjevanjem misno slavlje je uzveličao dječji župni zbor pod ravnanjem s. Jasminke Pandžić.

Nakon svete mise fra Slavko je u sklopu duhovne obnove za župljane održao predavanje o godini milosrđa i njenim obilježjima i plodovima. Drugi dan je misu opet slavio fra Slavko. Nakon mise održao je predavanje koje je bilo nastavak na predavanje od prethodne večeri. Na misi je pjevala glazbena sekcija frame Humac pod ravnanjem fra Marina Karačića.


Treći dan trodnevnice, misu i Obred preminuća, slavio je gvardijan samostana na Humcu fra Dario Dodig, a pjevali su framaši. Nakon svete mise procesijom sa dna crkve počeo je Obred preminuća svetoga našeg oca Franje. U procesiji sa svijećama su išli framaši, trećari, časne sestre, ministranti, fratri i novaci. Svi oni su formirali veliki krug oko oltara. Potom je uslijedilo čitanje tekstova o preminuću sv. Franje, čitanje Evanđelja i pjevanje 142. psalma.
    
Na samu svetkovinu slavljena je sveta misa u 11 sati u Prologu jer je ta crkva posvećena svetom Franji. Svetu misu je slavio gvardijan fra Dario, a pjevali su novaci. U župnoj crkvi svečano misno slavlje bilo je u 18 sati. Misu je slavio i na njoj propovijedao župnik fra Ljubo Kurtović. Svečanost slavlja je uzveličao župni zbor pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Nakon svete mise u klaustru samostana upriličeno je druženje svih onih koji su sudjelovali u cijeloj proslavi.     
    
Kada se sagleda cijela proslava, može se reći da je bilo svečano, s mnogo duhovnih i poticajnih misli, molitve i pjesme i da je sigurno bilo mnogima na duhovnu korist, a Bogu na čast. Molimo sv. Franju da nas zagovara kod Gospodina, a mi ćemo i dalje nastojati hoditi njegovim stopama prema Bogu.

 

FOTOGRAFIJE:


Obred preminuća sv. Franje

Sv Franjo - Prolog

Sv Franjo - Humac

 

Piše: fra Slavko Anđelić | Foto: fra Slaven Tomić