Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

U petak Hodnja mira Humac-Međugorje

hodnja mira humacU petak 24. lipnja 2016., na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja je Uočnica 35. obljetnice Gospinih ukazanja. Kao i svake godine, toga dana Hodnja mira polazi ujutro u 6 sati ispred samostana sv. Ante na Humcu.

 

 

 

Dolazak pred župnu crkvu u Međugorju predviđen je u 10 sati. Pozivaju se župljani i hodočasnici, posebno mladi da se pridruže molitvi. Sv. mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi toga dana su u 7, 8, 11 i 19 sati. Nema molitve krunice na Podbrdu, a neće biti ni Križnog puta na Križevcu. U 22 sata počinje molitveno bdijenje-klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu: zajedničko do 23 sata, a nakon toga klanjanje se nastavlja u tišini do 5 sati ujutro.

 

Prva Hodnja bila je spontani događaj. Bilo je to 1992. god. u vrijeme kada je rat bjesnio i kada se hodočasnici nisu usuđivali doći u Međugorje. Skupina prijatelja Međugorja iz Europe i svijeta smatrala je da je nedopustivo da Međugorje bude zatvoreno za sve one koji žele moliti za mir. Hodočasnici iz raznih europskih gradova koje je duhovno pratio pok. mons. Pavel Hnilica sastali se u Anconi odakle su brodom doplovili u Split. Na brodu su slavili sv. misu i imali cjelonoćno klanjanje. Tako su s Presvetim stigli do Humca odakle su pješice, u molitvi, krenuli prema Međugorju da bi ovdje proslavili obljetnicu ukazanja. Tada nisu ni slutili koliki ih hrvatski branitelji s udaljenosti prate da bi osigurali njihovu sigurnost…

 

Od toga se dana ponovno održava večernji molitveni program koji je bio prekinut zbog ratnih opasnosti.

Od toga se dana svake godine održava Hodnja mira – hodnja obilježena radošću ali i sa snažnim pokorničkim naglaskom i molitvom za mir u svijetu.