Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Maturanti iz Dalmacije bili su jučer u posjetu Hercegovini.

misa maturantiBio je to 17. međubiskupijski susret maturanata koji se tradicionalno organizira u proljeće, a maturanti dolaze iz Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Šibenske i Dubrovačke biskupije u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

Veliko zanimanje

 

Došlo ih je oko 2200, a doputovali su u 47 autobusa, u pratnji 100 vjeroučitelja, profesora i razrednika i njihovo glavno odredište bilo je svetište sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom, gdje su ih dočekali tamošnji franjevci na čelu s njihovim gvardijanom fra Velimirom Mandićem. Prema riječima don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, organizatora međubiskupijskih susreta maturanata, sa susretima su počeli 2000. godine u Vepricu, a na Humcu su sedmi put zaredom.

- Susreti su nastali na poticaj vjeroučitelja čime se, na jedan način, obilježava završetak njihova srednjoškolskog vjerničkog obrazovanja.

Cilj je zajedno ih okupiti i na prekretnici njihova života - neki će ići na fakultete, neki će poći u svijet rada - ohrabriti na njihovu putu, kako nikad ne bi zaboravili ono što su učili na vjeronauku, kako bi ostali povezani s Crkvom i sa svim onim u čemu su odgojeni u svojoj obitelji, u svojoj župi i u svojim školama.

 

 

Maturanti iz Dalmacije, odnosno iz Splitsko-makarske, Zadarske te Šibenske i Dubrovačke biskupije, jako su zainteresirani za ovaj susret u Hercegovini, pričaju i pitaju kad će to biti, kad se putuje u Hercegovinu, pa smo ove godine željeli smanjiti broj.

Ne želimo da to bude previše masovno. Prošle godine bilo je oko 3000 maturanata iz Dalmacije u posjetu Hercegovini, a ove godine ih je oko 2200, kaže don Josip Periš.

 

Posjet Međugorju

 

Svake godine s maturantima bude jedan biskup, ove godine došao je biskup dubrovački, mons. Mate Uzinić.

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić predvodio je misno slavlje u zajedništvu sa sedmoricom svećenika.

Nakon mise maturanti iz Dalmacije su organizirano posjetili Međugorje i Mostar.

 

humac.ba