Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu osmorica novaka položili svoje prve privremene zavjete

polaganje zavjeta humacU subotu, 4. srpnja 2015., pod večernjom svetom misom u 18,00 sati u staroj crkvi na Humcu nas osmorica: fra Džoni Dragić iz Mostara, fra Marko Bandić iz Ružića, fra Antonio Primorac s Humca, fra Leon (Romario) Marijanović iz Jasenice, fra Ivan Pehar iz Čapljine, fra Tomislav Crnogorac iz Posušja, fra Petar Jukić iz Posušja i fra Andrija Majić iz Drinovaca, položili smo svoje prve privremene zavjete na godinu dana u Redu manje braće.

Završivši uspješno godinu novicijata u samostanu na Humcu te kušajući franjevački način života pred nazočnom braćom i pukom položili smo zavjete čistoće, poslušnosti i siromaštva u ruke našega provincijala fra Miljenka Šteke.

Prije svete mise ceremonijer fra Marin Karačić protumačio je tijek misnoga slavlja i obreda zavjetovanja, a na početku mise prigodom riječju sve nazočne pozdravio je humački gvardijan fra Velimir Mandić i zahvalio nama novacima na godini koju smo proveli u samostanu na Humcu. Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao Veliki župni zbor s Humca pod ravnanjem sestre Slavice Filipović.  Nakon što nas je meštar fra Slavko Soldo prozvao te mi izrekli svoju molbu za pripuštanje na zavjete, provincijal fra Miljenko je nama i svima nazočnima u svojoj homiliji sljedeće uputio:

 

Dragi zavjetovanici, braćo i sestre !

Naša se Provincija svake godine, hvala Bogu, pomlađuje novim članovima. Pred nama danas stoje mladići koji su prošli godinu novicijata, godinu kušnje i upoznavanja franjevaštva, a večeras žele polaganjem prvih zavjeta još dublje zakoračiti u franjevački život. To je njihov veliki korak pravoj i potpunoj slobodi.

A što je ta sloboda?

Na žalost, svijet koji nas okružuje smatra slobodom nešto što je daleko od prave slobode, a blizu anarhiji ili bezvlađu. Slobodu shvaća kao mogućnost ili čak kao pravo da čovjek čini što hoće. Takva sloboda je u sebi protuslovlje i negacija same sebe, jer čovjek može htjeti i ubiti se, a nakon toga nema ni njega ni slobode. Kako je sotona vješt izokrenuti stvari!

Kršćansko poimanje slobode je posve drugačije: Za nas je sloboda neograničena mogućnost činjenja dobra, ili još konkretnije: mogućnost darivanja sebe i svega svojega Bogu, a onda i bližnjemu do posljednje kapi krvi i posljednjeg atoma snage. Mjera slobode je darivanje sebe. Tu vrijedi pravilo: sa svakim višim stupnjom darivanja sebe stječe se veći stupanj slobode. Najviši čin i stupanj slobode u povijesti čovječanstva dogodio se u času kada je Isus izgovorio na križu riječi: “Svršeno je!” (Iv 19,30) te naklonio glavu i izdahnuo. Dovršio je potpuno predanje sebe za naše spasenje i nama ostavio uzor savršene slobode i darivanja.

Naši će novaci večeras polaganjem prvih ili privremenih zavjeta zakoračiti stupanj više na svom putu poziva i preuzeti na sebe u vremenu koje je pred njima slatki jaram i lako breme (Mt 11, 30) Isusovoga zova na redovnički život na način kako ga je sam Gospodin objavio našem sv. uteljitelju Franji Asiškom. Krajnji cilj prvih ili privremenih zavjeta nije da se tu stane. Milošću Božjom valja ići dalje. Valja prodrijeti do pune slobode, a ona se postiže kada se redovnik ili redovnica vječnim zavjetima potpuno i doživotno preda u Božje ruke.

Preduvjet za to, kako nas uči Evanđelje i vjera Crkve, je odreći se sebe i svoga prava raspolaganja sobom. Nije to laka stvar. Zato vas pozivam na molitvu za njih da im Gospodin dadne prodor do pune slobode i ustrajnost u toj slobodi. Uz našu molitvu, njima je potreban i naš primjer, naš uzoran život, koji će im biti dodatni poticaj na izabranom putu.

Braćo kandidati za zavjete, dok danas Crkva na ovom mjestu preko redovničkog poglavara prima vaše zavjete i svojom javnom molitvom prosi vam od Boga pomoć i milost (usp LG 45), neka vaše oči budu uprte Isusu kojem je naš utemeljitelj posve pripadao.

Isus je svojim riječima i primjerom ponudio evanđeoske savjete, koje nalazimo u 19. poglavlju Matejeva Evanđelja i u nekim Pavlovim poslanicama. To su: čistoća, siromaštvo i poslušnost. Oni su dani kao životne smjernice svim vjernicima u Crkvi, ali ne svima u jednakoj mjeri. Svatko ih se treba držati prema svome staležu, a redovnici preuzimaju to u posebno snažnom stupnju zavjeta. Na to se obvezuju polaganjem zavjeta, kako to činite vi večeras.

Draga mlada braćo! Vi ste prošli ovu godinu kušnje, novicijata. Oni koji su vas pratili kažu da ste spremni preuzeti na sebe ovu svetu obvezu.

Ako je to tako, onda je moja jedina želja i molba da ovaj čin polaganja zavjeta u svojoj vjeri shvatite i živite radikalno, onako kako nam je to Gospodin predao u svom Evanđelju, a Crkva prenijela u svojim dokumentima i svom naviještanju. Ne pravite nikakve uzmake i kompromise pred ponudama svijeta. Ne isplati se ostaviti Gospodinovo, a laćati se prolaznoga svjetovnoga, a osim toga: svijetu služimo najbolje, kad najradikalnije živimo ono što jesmo. Zato smo i poslani u svijet da ga začinimo Evanđeljem. Zato vam, draga mlada braćo zavjetovanici, želim istinski proročanski redovnički život, jer manje od toga nije isplativo. Ne bojte se tako zahtjevnoga franjevaštva, jer vam je Gospodin danas u čitanju rekao: “Dosta ti je moja milost!” (2 Kor 12,9), što znači: imaš sve što ti je potrebno da možeš tako živjeti. Gospodin nikoga ne poziva na nasljedovanje, a da mu prije toga ne dadne sve što mu je potrebno. Tako čini istinska Ljubav. Ljubav koja je prvo dala raspeti sebe pa tek onda rekla drugima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima svoj križ i neka ide za mnom.” (Lk 9,23)

Amen.

 

Zatim smo pristupili polaganju zavjeta.

Nakon mise slijedilo je fotografiranje s provincijalom fra Miljenkom te meštrom fra Slavkom i fra gvardijanom fra Velimirom koji je sve prisutne pozvao na okrepu tijela u sanmostanskom klaustru, gdje je uslijedilo čestitanje i druženje.

humac.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 franjevci.info | fra Andrija Majić