Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Proslava blagdana sv. Ante 2015

sv ante 15Za blagdan svetog Ante prema Humcu najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca slijevaju se rijeke automibila i hodočasnika iz cijele Hercegovine, ali i južne Hrvatske, moleći i zazivajući pomoć u kršćanskome puku omiljenog sveca.

 

 

Svete mise su bile u 5, 6, 7 i 9, svečana u 11 i večernja će biti u 18 sati. Svečano misno slavlje predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Velimirom  Mandićem i župnikom fra Ivanom Borasom, a pjevanjem je uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Slavice Filipović.


 
Nakon uvodnih pozdrava gvardijana Mandića, predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko se srdačno zahvalio na pozivu, pozdravio sve hodočasnike i župljane te započeo misno slavlje.


"Pobožnost prema sv. Anti učinila je ljude našega kraja poštovanima, naučili su biti ponosni i pošteni a opet skromni, zato bi htio sve pozvati da ne posustanemo na tom putu jednostavnosti života koja rađa radost. U opasnosti smo izgubiti identitet, u opasnosti smo prigrliti ono što nije naše, u opasnosti smo izgubiti zajedništvo među nama koje nas je uvijek resilo." – kazao je  u propovijedi provincijal Šteko te zaključio molitvom upućenom svecu: "Sv. Ante Padovanski s velikom vjerom i nadom i danas smo ovdje na ovaj dan na našem i tvom Humcu, molim te sv. Ante zaštiti nas, brani nas, zagovaraj, budi nam primjerom i putokazom, čuvaj naše obitelji, čuvaj našu mladost, čuvaj nam ovu zemlju Hercegovu. Obdari nas dostojanstvom čestitog, ljudskog i vjerničkog života i blagoslovi nas svojom svetom rukom te u godini posvećenog života potakni mladost na duhovni poziv da uvijek bude ovdje fratara, tvoje braće koji će čuvati ovo svetište, njegovati spomen na tebe i donositi Božju okrjepu ljudima preko sakramenta. Čuvaj nam vjeru i nemoj nas nikad ostaviti."


 
Večernju svetu misu u 18 sati, predvodit će ponovno provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, a pjevanjem uzveličati veliki župni zbor župe Gradnići.

 

FOTOGRAFIJE