Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Peta večer devetnice

humac petPete večeri devetnice na Humcu se okupilo veliko mnoštvo štovatelja svetog Ante zajedno častiti Boga po zagovoru sv. Ante i po njemu zadobiti milosti svima potrebne. Devetnicu je predmolio fra Velimir Mandić, izvrsno pjevao Zbor časnih sestara iz Bijelog Polja, a misno slavlje predvodio fra Jozo Čirko, dominikanac iz Splita.

Tema je bila " Redovništvo kao posvećena katolička obitelj (Godina posvećenog života)".


U nadahnutoj propovjedi o redovništvu i obitelji fra Jozo je naglasio da je redovništvo neodjeljivo od čovjeka i smisao redovništva je život s drugim ljudima i život za druge ljude, a smisao obitelji je isti život s drugim ljudima i za druge ljude. Uloga jednih i drugih u ovome svijetu je označena s dvije riječi, a to su sol i svjetlo.


"Sol daje lijepi ukus hrani, hrana bez soli je neukusna, što je sol za hranu to bi trebali biti redovnici za ovaj naš svijet za ovo naše društvo. Redovnici u crkvi i obitelji trebaju učiniti zajednicu ugodnijom i ljepšom, a to će postići ako budu u miru jedni s drugima.  Kao svjetlo pozvani smo pokazivati put, bez svjetla mi bi se sudarali jedni s drugima, padali bi u ponor, a svjetlo nam govori ovo je pravi put. Ne možemo ni zamisliti ovaj svijet da nema soli i svjetla. On bi bio u lošem stanju, nezanimljiv i nemoguć. Kad postoji sol i svjetlo imamo bolje mjesto za život. - rekao je u propovjedi fra Jozo te zaključio  "Ako u svijetu postoji toliko tame i gorčine onda je to zato što smo svi mi propustili biti sol i svjetlo, ali još uvijek se možemo odlučiti da počnemo mijenjati ovaj svijet, upalit ćemo svijeću umjesto da proklinjemo tamu, i najmanje svjetlo će rasvijetliti tamu. Trebamo se truditi biti sol zemlje i svjetlo ovog svijeta."

 

Sutra, petu večer devetnice, misu predvodi fra Jozo Čirko, dominikanac iz Splita, a tema njegove propovijedi biti će " Redovništvo u Hercegovini - muški redovi ". Pjeva: "Mali dječji zbor Ljiljani svetog Ante" pod ravnanjem s. Slavice Filipović.

 

Najavljujemo i dobrovoljno darivanje krvi u utorak od 9 do 12 sati u prostorijama samostana, a oni koji bi željeli dati krv trebaju se ranije najaviti u župnom uredu.


Fotografije pogledajte OVDJE.

 

LJ::portal | Humac.ba