Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Prva večer devetnice

devetnica 1Večerašnjim misnim slavljem počele su Devetnice svetom Anti na Humcu. Vrijeme je to duhovne obnove za cijeli ljubuški kraj. Molitvu devetnice predmolio je fra Nikola Rosančić, pjevanje Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Slavice Filipović, a svetu misu predvodio je fra fra Ante Marić,

mostarski kapelan. Tema propovijedi je bila "Euharistija, vjernička hrana za život vječni - Zdravo Tijelo Isusovo; Zdravo Krvi Isusova."

Svojom propovjedi fra Ante je započeo današnjom svetkovinom Tijelova objasnivši o čemu se radi.

"Bitno je znati da je ovo 9 četvrtak od Uskrsa, ona uvijek pada na taj dan, a možda smo se i pitali zašto još jedanput ova svetkovina kad smo imali Veliki četvrtak. Kao da je Crkvi nedostajala, kao da je Bogu nedostajao još jedan blagdan, kao da Crkva na Veliki četvrtak nije došla do one radosti koju je on na posljednjoj večeri ostavio kako oporuku. Upravo zato Crkva traži ovaj dan. " – naglasio je fra Ante u uvodu.


"Ne smije nam proći par mjeseci, od Uskrsa do Božića ili patrona sv. Ante da nećemo doći pred ispovjedaonicu i reći "Dragi Bože, oprosti mi moje grijehe, učini me odstojnim da mogu primiti tvoje sveto Tijelo". Braćo i sestre to je Tijelovo. Nemojmo propustiti Tijelovo u svom osobnom životu, nemojmo propustiti prigodu u ovom vremenu u kojem mi živimo ostati povezani s Bogom, nemojmo dopustiti da nas toliko toga odvlači od Boga i euharistije." - kazao je fra Ante te dodao "Moramo vidjeti svu ljepotu ovoga što nam je Bog dao u rečenici "Ovo činite meni na spomen". Ako steknemo naviku biti nedjeljom na svetoj misi, ako se na toj svetoj misi pričestimo, onda nismo slijepi prošli kroz život, onda smo uspjeli vidjeti Nebeskog u ovom zemaljskom, vidjeti Boga i njegovo tijelo u Presvetoj hostiji. To je ono što u životu trebamo učiniti. Nekad nam neće moći pomoći oni koji nas najviše voli, ali ako budemo imali ovu naviku druženja s Bogom u Presvetom oltarskom sakramentu, to će biti utjeha za našu dušu i srce. Neka nam svima dragi Bog da snage Tijelovo imati u svojoj kući i s njim živjeti."

Nakon mise vjernici su kroz crkveno dvoršte sudjelovali u procesiji, u kojoj se nosio Presveti oltarski sakrament, pjevajući euharistijske pjesme i zahvaljujući Bogu na daru euharistije.

U petak, drugi dana devetnice, predmoli fra Tomislav Sablje, a predvodi  fra Mario Knezović, kočerinski župnik na temu Katolička obitelj želi živjeti ponizno, hrabro i trijezno.

Fotografije pogledajte OVDJE.

 

LJ::portal | humac.ba