Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

HUMAC: DUH DAJE DAR JAKOSTI

krizma humacNa Četvrtu nedjelju uskrsnu, nakon liturgijske reforme 1970. nazvanu „Dobroga Pastira“, biskup je Ratko predvodio Misno slavlje u crkvi sv. Ante na Humcu i podijelio sakrament svete potvrde mladima kojih je bilo preko 200, točnije: iz same župe 201 i troje iz Čapljine.

Svi su polaznici prvoga razreda srednjih škola. Krizmanike je kroz školsku godinu pripremao župni vikar fa Goran Azinović. Župnik je, kao i prijašnjih godina, pripremio prikladnu knjižicu pod naslovom: Sveta Krizma, Humac, 26. travnja 2015., s imenima svih krizmanika, s pozdravima i zahvalama bilo krizmanika bilo samoga župnika. Trideset i dvije stranice teksta s više crteža i slika. Na ovu nedjelju Dobroga Pastira slavi se i Svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

    

Predivan dan. Krizmanici su na znak zvona u 10.00 sati s kumovima pošli ispred franjevčkoga samostana na glavna crkvena vrata, dok je u crkvi odjekivala pjesma župnoga zbora pod vodstvom s. Slavice i sviranjem glazbenika Zdenka.  

     U početku je jedna krizmanica pred oltarom u svome pozdravu istaknula: „Svjesni smo da od našega života ne će biti ništa ako ga ne budemo gradili na čvrstim temeljima. Potrebna nam je jaka 'sila odozgor', sila Duha Svetoga“. Zatim su četiri krizmanice i tri krizmanika obrazložili što se prima u darovima Duha Svetoga.

     Župnik je u svojoj pozdravnoj riječi naglasio: „Danas je naša župna zajednica radosna, jer su pred nama mladi kršćani koji će pred Crkvom, pred zajednicom vjernika, potvrditi svoju vjeru i primiti pečat dar Duha Svetoga... Ovaj dan želimo ugraditi u svoj vjerski rast i vjersku zrelost i odgovornost“. Biblijska su čitanja pripala krizmanicima, a gvardijan fra Velimir pročitao je Evanđelje Dobroga Pastira (Iv 10,11-18).

     Biskup je u propovijedi tumačio karakteristike Dobroga Pastira kako ga opisuje sv. Ivan, apostol i evanđelist: poznaje svoje vjerno stade, hrani ga, napaja, brani do smrti. Spreman je dati svoj život za ovce svoje. I dao je. On i kroza svu povijest poziva one koji žele ići stopama Dobroga Pastira, pokazati se jakima u vjeri i u kršćanskom zvanju.

     Propovjednik je naveo dva primjera osobite duhovne jakosti kojom su dvojica mladića, Hercegovaca, bila obdarena pečatom Duha Svetoga i stavio ih mladima pred oči kao uzore u životu.

     Prvi je Marko Milanović, iz Kruševa kod Stoca, koji je u svojoj 22. godini života, 30. travnja 1859., dao svoj život za svoju katoličku vjeru na Morinama, iznad Nevesinja. Nije se htio odreći svoje pradjedovske katoličke vjere ni pred kakvim prijetnjama, pa ni pred prijetnjom smrti. Radije umrijeti nego se vjere odreći.

     Drugi je Petar Barbarić iz Klobuka koji je, po naravi talentiran, pokazao veliku marljivost i ljubav prema svećeničkom zvanju. Uvijek pošten i čestit, i tomu je učio i druge, cio svoj gimnazijski razred. Preminuo je 15. travnja 1897. u svojoj 23. godini života. Nikakvo čudo da je papa Franjo prošloga mjeseca, 18. ožujka, odobrio dekret o „herojskim krjepostima“ - jakosti, pravednosti, razboritosti i umjerenosti - toga vrlog mladića, gimnazijalca i sjemeništarca.

     On su primili sv. krizmu, prvi 1856., a drugi 1881. godine. I darovi su se u njima posve primili, a oni svojski surađivali s Duhom Božjim. Jedan laik, drugi pripravnik na svećeništvo. Biskup je posebno izrazio zadovoljstvo što su među krizmanicima i dvojica sjemeništaraca, jedan za Hercegovačku franjevačku provinciju u sjemeništu u Visokom, a drugi za Mostarsko-duvanjske biskupiju u sjemeništu u Travniku.  

     Prostrana crkva odjekivala je mladenačkim glasovima odreknuća od sotone i njegova zavodljiva sjaja i od naglašena prianjanja uz vjeru u Boga Oca, Sina, Duha Svetoga i Crkvu njegovu. Pod sv. krizmom bio je savršen mir i red, samo su se čuli glasovi krizmatelja i krizmanika, a roditelji su pozvani da se osobito pomole za svoje sinove i kćeri kada čuju njihov glas.

     Deset zaziva u vjerničkoj molitvi krizmanika. A za prinos darova donijeli su krsnu svijeću, Bibliju, vjeronaučni udžbenik, kruh, vino i vodu. Dok je jedno uzdignutih ruku držalo dar, drugi je krizmanik čitao obrazloženje.

     Župnik je na kraju izrazio čestitke krizmanicima i svim njihovim ukućanima i kumovima.

     Nakon završna blagoslova fotografi su u svoje aparate uhvatili krizmanike koji su se poredali na stepenicama pred crkvenim vratima.

     Biskup je zahvalio gvardijanu fra Velimiru na čašćenju kao i sestrama franjevkama u samostanu, koje djeluju u humačkoj župi.      

DSC 2410 

 


Više fotografija pogledajte OVDJE.

 FOTO OMEGA | www.cbismo.com