Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

pobijeni humacNekoliko puta pravljen je popis naših stradalnika u Drugom svjetskom ratu i poraću. Posljednji popis, objavljen u Spomenici ljubuškim žrtvama 1998. godine, ima svojih manjkavosti. Naime, neke žrtve nisu ušle u ovaj popis.
Naši biskupi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ustanovili su komisiju čiji je zadatak prikupiti podatke o svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, te među njima pronaći kandidate za pokretanje postupka mučeništva, a u skladu s onim što je naložio sveti papa Ivan Pavao II. 

 


Stoga ćemo pristupiti provjeri već postojećih popisa naših žrtava. Ukoliko nečije ime ne bude na popisu, bit će dopisano. Kada prikupimo sve informacije,
ponovno ćemo provjeriti jesu li svi popisani. Šteta bi bila bilo koga ispustiti jer ovo je, po svemu sudeći, zadnji popis ovakve vrste budući da svjedoci toga vremena polako odlaze s ovoga svijeta.
Dragi župljani, molimo vas da i vi date svoj doprinos u ovom veliku povijesnom pothvatu Crkve u Hrvata.
Bit će potrebno kod ovoga popisa priložiti sliku, dokumente i pisma, ukoliko ih imate. Slike, dokumente i pisma ćemo preslikati, a vama originale vratiti. Navlastito je važno svjedočenje vjere pojedine žrtve, kao i oznake mučeništva.
Osim popisivanja žrtava iz naše mjesne crkve, napravit ćemo i žrtvoslov naše humačke župe. Uz zapisivanje podataka o žrtvama, također ćemo prikupljati podatke i o svim političkim zatvorenicima. Politički zatvorenici neka pripreme jednu sliku i presudu „u ime naroda“.
Imajući sve u vidu, riječ je o veliku i složenu poslu kojeg ne bismo htjeli napraviti kako bilo, pa ćemo stoga podatke prikupljati i mi fratri, ali i pojedini civili kako bismo sve završili u razumskom roku.