Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Misa za pobijene fratre, svećenike, časnu sestru, sve vjernike svih ratova

misa za pobijene Sinoć je u prepunoj novoj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misu za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine. Sv. misu je predslavio humački gvardijan fra Velimir Mandić u suslavlju s zamjenikom provincijala fra Ivanom Ševom, vicepostulatorom fra Miljenkom Mićom Stojićem, župnikom fra Ivanom Borasom  te velikim brojem svećenika.

 

 

 

Na samom početku misnog slavlja gvardijan je izekao dobrodošlicu svim fratrima i svećenicima, svim časnim sestrama, svoj rodbini i prijateljima pokojnih kojih se na svetoj misi sjeća i za koje se moliti u ovoj misi, svim vjernicima iz okolnih župa, svim predstavnicima vlasti i hrvatskih braniteljskih udruga, svim preživjelim braniteljima te vjernici.

 

U svojoj propovijedi fra Velimir je između ostalog naglasio: Mi na Humcu malo širimo svoje vapaje i molitve: naravno da su nam misli usredotočene na pokojne svećenike i fratre, ali nam se čini da svi vjernici zaslužuju da ih se sjetimo i da i za njih molimo. Stoga smo večeras ovdje kako bismo se prisjetili svih naših pradjedova koji su nestali ili poginuli u I. svjetskom ratu, svih pobijenih ili nestalih u II. svjetskom ratu i poraću, njih 2.279  kao i svih fratara koji su porijeklom iz naših krajeva od Studenaca do Imotskoga, ili su ovdje oko Ljubuškoga mučeni, ili su s Humca odvedeni te bez suđenja ubijeni, njih 36. Molimo i za trojicu dijecezanskih svećenika porijeklom iz naše župe, kao i za časnu sestru Reginu Milas. Uključujemo u svoje molitve i sve pokojne branitelje koji su nedavno u Domovinskom ratu poginuli na bojišnici ili umrli od posljedica rata u kojem su branili svoja i naša ognjišta. A njih je točno 105 i još 3 civilne žrtve, dvoje djece i jedna medicinska sestra."

Dotaknuo se evanđelja gdje nam je Isus Krist obznanio istinu koja se potvrđuje već više od 2 000 godina: "Vas će predavati na muke i ubijati vas. I svi će vas narodi zamrziti zbog imena moga… Ta je istina potekla od Onoga koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život. I On ju je prvi iskusio.

Na kraju svoje propovijedi fra Velimir je kazao: "Vjerujem, poštovana braćo i sestre, da smo ponosni na naše pobijene fratre, svećenike, časne sestre kao i na veliki broj naših predaka koji su čestito živjeli, svakodnevno molili, i u milosti posvetnoj preselili u vječnost. Znamo iz raznih svjedočanstava kako su, očekujući metak u zatiljak, čekajući tamu jame ili brzake rijeka… molili Boga za milost oproštenja svih svojih mana i grijeha, te vapili da ih Isus dočeka u vječnosti, u raju.


Fra Velimir je citirao blaženog kardinala Alojzija Stepinca kada je na suđenju u svom govoru rekao: "moja je savjest čista" pozvao sve vjernike na razmišljanje govoreći im "Kad si svatko mogao reći „moja je savjet mirna“siguran sam da bismo bolje živjeli, da bi svatko imao posla i kruha, siguran sam da ne bi trebalo „mito“ da se dobije posao, da nam ne bi mladež odlazila u tuđinu tražiti posla, siguran sam da ne bi bilo lažnih i kupljenih diploma, siguran sam da bi naši učenici i studenti imali želju učiti i stjecati znanje, da bi demografska slika našega naroda bila svjetlija. Siguran sam da bi se više međusobno poštivali, uvažavali, da bismo bili moralniji i pošteniji. Siguran sam da bi bilo manje „mobinga“ na radnim mjestima, da bi bilo manje rastavljenih brakova, da bi bilo više sretne djece koja bi živjela u sretnim obiteljima. Isus Krist želi da i u naše vrijeme žive ljudi na svim područjima koji za sebe mogu uvijek reći: moja je savjest čista! Meni svećeniku, tebi brate, ma gdje bio i ma koji posao ili život živio, bit će ponos ako za sebe možeš mirno i savjesno izreći: moja je savjest čista, bila je i bit će! Vjerujem Isusu, od Njega učim, Njega slijedim kao i moji predci časni oci fratri, uzorni svećenici, ponizne i čestite časne sestre, pobožni i vjerni puk hrvatski iz naše Hercegovine Bekije i Nahije. Ako smo ponosni na svoje časne pretke, učinimo sve da i oni budu ponosni na nas svoje unuke pred licem nebeskog Oca."
:

Sv. misno slavlje uveličao je veliki župni zbor “Sv. Ante” pod ravnanjem sestre Slavice Filipović.

 

FOTOGRAFIJE

 

 

LJ::portal