Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Iz tiska izašao 47. broj Kršnog zavičaja

krsni zavicaj 47Hercegovački informativni zbornik za vjerska i društvena pitanja, 47. po redu Kršni zavičaj izdao je Franjevački samostan na Humcu. Utemeljitelj Kršnog zavičaja i izdavač do 21. broja (do 1988.) bio je Katolički župni ured Drinovci. Tiska ga Grafotisak Grude. Glavni i odgovorni urednik fra Ivan Žarko Ilić u uvodniku zbornika koji ima 318 stranica ističe mnoštvo ilustriranih priloga.

 

 

Sadržaj zbornika podijeljen je na sedam dijelova. Prvi dio na 19 stranica donosi tekstove na temu "Petrovi nasljednici u naše doba". Jedan od tekstova bavi se susretom pape Franje sa žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane klera. Drugi tekstovi prikazuju životopis papa - sv. Ivana XXIII. i bl. Pavla VI. Tu je i "Poljska pjesma Ivanu Pavlu II." autora Nikole Šimića Tonina na hrvatskom i poljskom jeziku.

Dio zbornika "Prošlost" sadrži priloge Dominika Mandića vezan uz najstariji tzv. Miroslavov evanđelistar, potom tekst Bazilija Stjepana Pandžića o Ninskoj biskupiji i knezu Domagoju, Andrije Zirduma o srušenim kršćanskim crkvama u BiH za vrijeme turske vladavine, te Antuna Lučića o "Prvom ričniku našeg govora". Taj dio donosi i životopise mnogih osoba umrlih u bližoj i daljnjoj prošlosti.

U dijelu naslovljenom "Sadašnjost" između ostalih se mogu pročitati tekstovi o duhovnim plodovima Drugoga vatikanskog koncila, o posjetu tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družba apostolskog života fra Jose Rodrigueza Carballa franjevačkom samostanu u Mostaru, o susretu 400 članova Franjevačkoga svjetovnog reda na Kočerinu. Tu su i prigodni tekstovi o stogodišnjacima fra Častimiru Majiću i Marti Pehar, kao i o zlatomisnicima, te redovnicama koje su proslavile zlatni jubilej zavjeta.
Dio "Mali zavičaj" bavi se djecom i dječjim pogledima na svijet, a donosi i tekst o tridesetoj Zlatnoj harfi u crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru.

U predzadnjem dijelu zbornika naslovljenom "Budućnost" između ostalog promišlja se o ljudskom životu od začeća, te o postblagdanskom sindromu. Posljednji dio sadrži prigodni prilog o Međugorju.
 
Utemeljitelj Kršnog zavičaja i izdavač do 21. broja (do 1988.) bio je Katolički župni ured Drinovci. Godišnji zbornik Kršni zavičaj izrastao je iz dvaju godišnjih izvješća Katoličkog župnog ureda Drinovci, koji su izlazili 1968. i 1969. Pod sadašnjim imenom pojavio se u tisku 27. prosinca 1970. Kako je vremenom prerastao okvire i granice župe Drinovci, nakladu od 1988. preuzima Franjevački samostan Humac.
 
 Njegov glavni i odgovorni urednik fra Ivan Žarko Ilić već se 47-u godinu brine da svaki broj Kršnog zavičaja na vrijeme ugleda svijetlo dana. Svojim neumornim trudom i zalaganjem potvrđuje izreku da se zavičaj bezgranično voli i trajno poštuje.