Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: U Ljubuškom obilježen Dan sjećanja Vukovar i stradale branitelje

vukovar humacVeć petu godinu zaredom u organizaciji navijačke udruge ''Skauti'', samostana sv. Ante na Humcu i Općine Ljubuški na  Trgu domovinske zahvalnosti tijekom dana Ljubušaci su imali priliku zapaliti svijeću za sve žrtve te razgledati izložbu likovnih radova učenika svih osnovnih i srednjih škola općine Ljubuški.


Cjelodnevni program održavao se povodom obilježavanja dana pada Vukovara i sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje, Uzdola, Grabovice, Vareša, Ljubuškoga, kao i svih ostalih mjesta stradanja hrvatskog naroda, te utemeljenja Herceg-Bosne.

 

 

Ovim činom dokazuje se da nismo i nećemo zaboraviti žrtvu nijednoga grada, ali posebno sudbinu našega Ljubuškog, koji je u više navrata granatiran i gdje su nažalost brojni naši Ljubušaci, kao i njihova djeca ostavili svoje nedužne živote na ulicama našega grada.
U 13 sati općinom su odzvanjala crkvena zvona kao podsjetnik na početak predaje vukovarskih branitelja.  Večernji program započeo je svetom misom za žrtve Domovinskog rata i svih proteklih ratova u crkvi sv. Kate u Ljubuškom koju je predvodio fra Goran Azinović.


U svojoj propovijedi fra Goran  je kazao kako je ovo prije svega zahvala ljudima, zbog kojih mi danas živimo, ovdje se zahvaljujemo prije svega čovjeku koji je dao i položio svoj život za nas. Misa sama u sebi je žrtva, koja sjeća na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće i ovim činom želimo se prisjetiti svih branitelja, ali moramo i donijeti odluku da ih se nećemo sjetiti  samo danas, nego cijelu godinu i tako s njima u mislima živjeti na izgradnji bolje budućnosti, moje i tvoje obitelji, moga i tvoga grada i moje i tvoje bolje države.


„Draga braćo i sestre naučimo vrednovati svoj život i život drugog čovjeka koji imamo zahvaljujući našim braniteljima koji su dali život za nas“, poručio je fra Goran te zaključio, "Lako je drugoga mijenjati, lako je drugome kazati, al treba vlastiti život mijenjati, ti mijenjaj sebe, a ja ću sebe.  Makni ruku s mene, a ja ću s tebe, sebe mijenjaj pusti mene da ja promijenim sebe.“


Sudionici su se nakon toga u mimohodu s upaljenim svijećama i uz molitvu koju je predmolio fra Ivan Boras uputili na Trg gdje su položili svijeće. Nakon prigodne molitve učenici Gimnazije Ljubuški izveli su scenski prikaz posljednjih trenutaka vukovarskog radijskog izvjestitelja Siniše Glavaševića, kao i svih ostalih Vukovaraca koji su ostali u gradu nakon pada u ruke agresora.


Bilo je to skromno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, posebno poginule, ali i podrška braniteljima.

 

Program je završen riječima sv. Ivana Pavla II: „Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!“

Fotografije pogledajte OVDJE.