Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

5. Dani sjećanja na Vukovar

golubica vukovarNavijačka udruga ''Skauti'' Ljubuški, Općina Ljubuški, Samostan Sv. Ante Humac Ljubuški Vas pozivaju na obilježavanje 5.“Dana sjećanja na Vukovar“ na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom.

„Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!“ – sv.Papa Ivan Pavao II.

 

S ponosom na 5.godinu organiziranja „Dana sjećanja“ u Ljubuškom, pozivamo vas na još jedno obilježavanje žrtve Vukovara, Škabrnje, Uzdola, Grabovice, Vareša,kao i svih ostalih mjesta stradanja hrvatskog naroda, te utemeljenje Herceg-Bosne.


 
Riječima Sv. Pape Ivana Pavla II., sveca koji je preživio najgore razdoblje 20.st., te nas uveo u novo 21.st., upozorio nas je na važnost sjećanja, ali i još veću važnost oprosta i na opasnost  od zaborava.


Dok danas gledamo što se ponovno događa u Vukovaru, dok gledamo branitelje u Zagrebu na prosvjedu pred ministarstvom branitelja, pitamo se što je s našim braniteljima? Što je s ljudima koji su nas obranili, koji su živote položili za Herceg Bosnu bez koje nije bilo moguće organizirati obranu naše zemlje? Naši branitelji su razjedinjeni, a cijelom hrvatskom narodu je nametnut neki osjećaj krivnje radi toga što su se usudili obraniti ono što pripada svima nama.


Ponosni su bili naši branitelji kada su od običnih civila, zaustavljajući skoro goloruki JNA na mostu u Studencima te na Pologu, postali garda koja je obranila naše prostore od puno jačeg agresora. Vukovar je bio opomena nama u HB - ako se ne uspijemo organizirati, čeka nas ista sudbina.
Naši branitelji su na žalost prepušteni sami sebi, a danas nitko ne želi pričati o tim slavnim vremenima. Zašto?
Možda smo mi mladi razlog njihove tuge. Nas ništa ne zanima, a na dan sjećanja nekima je bitnije otići na neke koncerte nego jedan dan u godini doći sa svojom obitelji na sv. misu i skupa svi, pa taman snijeg padao, ponosno ići ulicom našeg grada i zapaliti svijeću, svijeću budućnosti, opomene, oprosta, svijeću ponosa.


Naši branitelji su nesebično otišli iz svog toplog doma, a mogli su kao ja i ti sjediti za malim ekranom te ignorirati opasnost koja nam je tada prijetila.
Poginuli branitelji su nam opomena, a najbolje o njima govore riječi pjesme našeg ljubušaka:
„Da su oni sada ovdje među nama, vjeruj tebe, tebe ne bi bilo!“

 

I ove godine vam dajemo jedan zadatak - nitko ne smije doći sam! Povedite sa sobom bilo koga. Pričajmo o našoj prošlosti kako je nakon nas netko ne bi ponovno proživio.

 

Utorak 18.11.2014. :

- Od 8:00 do 00:00 - paljenje svijeća

- Cjelodnevna izložba likovnih i literarnih radova učenika Osnovnih i Srednjih Škola općine Ljubuški.

- 13:00 h – začut će se zvona sa Ljubuških crkava koja će obilježiti početak predaje preostalih vukovarskih branitelja.

- 18:00 h – sv. Misa za sve žrtve domovinskog i proteklih ratova u crkvi Sv. Kate u Ljubuškom.

- 19:00 h – procesija od crkve sv. Kate do Trga sa upaljenim svijećama

- 19:10 h – molitva na Trgu za sve žrtve ratova kao i na žrtve koje su još uvijek zatrpane negdje na današnjem prostoru Trga.

 

 
Nakon molitve na Trgu uslijediti će scenski prikaz posljednjih trenutaka vukovarskog radijskog izvjestitelja Siniše Glavaševića, kao i svih ostalih vukovaraca koji su ostali u gradu nakon pada u ruke agresora, a sve to u izvedbi učenika Gimnazije Ljubuški.