Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Sveta misa povodom Dana učitelja

misa velimirDanas u staroj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Humcu,  povodom proslave Dana učitelja upriličena je sveta misa za učitelje, nastavnike, profesore i sve prosvjetne djelatnike iz svih škola ljubuške općine. Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan fra Velimir Mandić u koncelebraciji s vjeroučiteljima fra Nikolom Rosančićem i  fra Goranom Azinovićem.

 

 

U svojoj propovijedi fra Velimir je kazao "Danas na Dan učitelja, slučajno je određeno evanđelje koje  nas potiče da osjetimo bliskost s prvim i najvažnijim učiteljem Isusom Kristom." Usporedio je školu i Crkvu te kazao kakva je sličnost između škole kao institucije koja odgaja i Crkve koja je također odgajateljica.

"Već  od prvih dana života netko nas odgaja, prvo roditelji, pa tete, pa učitelji, nastavnici, profesori, uvijek nam netko nudi  neko znanje koje je on postigao i koje mi možemo prenositi  drugima. Nešto se slično događa i u Crkvi. Ako je cilj škole podučiti i osposobit učenika za zvanje, cilj Crkve je upoznati se s Isusom Kristom  te ga zavoljeti  i živjeti po njegovim načelima. Tako u školi imamo učitelje a u crkvi imamo one koji su već od ranog kršćanstva Isusa zvali učitelju.  Tako ga zovu apostoli, zove ga onaj mladić koji je želio biti uz Isusa, zove ga ona udovica, kasnije ga zove Marija Magdalena, sestre Marija i Marta, prvi kršćanski Oci i razni naučitelji...  svi ga oni zovu učitelju. On je prvenstveno učitelj svima nama, kojeg god zvanja u životu bili najvažnije je svoj život usmjeriti prema glavnom učitelju Isusu Kristu. " istaknuo je gvardijan Mandić te poručio učiteljima "Stoga smo mi danas ovdje da se  u ovom zajedništvu iz različitih škola, iz različitih struka  nađemo i kažemo:  Bože moj, dao si mi Isusa, dao si mi učitelja, pomozi mi da bolje napredujem u svemu što mi on nudi."

Kroz zanimljivu priču fra Velimir je objasnio učiteljima da moraju biti svijeće koje će osvjetljavati život ljudima u tami, te im poručio da budu prave svijeće koje će svijetliti ljepotom duha, znanja i vjere. U tome će im pomoći Isus,  kao što je u ovom  evanđelju pokazao da je doista prvi učitelj.

Poslije završnog blagoslova u dvorani sv. Ante uslijedilo je prikazivanje filma Izgubljena olovka. Priča o dječaku Diki, lažno optuženom za krađu olovke. Odbacuju ga prijatelji i vršnjaci. Ne mireći se s nepravdom, dječak se, unatoč svemu, bori za istinu...  Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena.  

Nakon filma u prostorijama samostana upriličen je domjenak uz kratko druženje prosvjetnih djelatnika.

 

Slike pogledajte OVDJE ili OVDJE.

 

LJ::portal