Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Proslava blagdana sv. Ante 2014.

sv ante humacZa blagdan svetog Ante prema Humcu najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca slijevaju se rijeke automibila i hodočasnika iz cijele Hercegovine, ali i južne Hrvatske, moleći i zazivajući pomoć u kršćanskome puku omiljenog sveca.

Svete mise su bile u 5, 6, 7 i 9, svečana u 11 i večernja u 18 sati. Svečano misno slavlje predvodio je širokobriješki kapelan fra Dane Karačić, u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Velimirom  Mandićem i župnikom fra Ivanom Borasom, a pjevanjem je uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Robertine Barbarić.


Nakon uvodnih pozdrava župnika Borasa, predvoditelj misnog slavlja fra Dane se srdačno zahvalio na pozivu, pozdravio sve hodočasnike i župljane od Gornjih Radišića do Bijače i Zvirića, od Prologa do Cerna i Crnopoda , na poseban način pozdravivši stare, koji su dok je bio na Humcu bili u naponu snage, a to su sad starci i starice, te započeo misno slavlje.

 

Od kada su franjevci na Humcu, podno staroga grada sagradili samostan posvećen sv. Anti , on bdije nad ovim mjestom, iz godine u godinu, brojni vjernici iz Hercegovine hodočaste pješice i bosi tražeći zaštitu i pomoć svetog Ante. Humac  je sa svetištem imao svojih uspona i padova,  ali je postao i ostao mjesto duhovno i kulturno središte ovoga kraja, u kojem sveti Ante  bdije  nad ovim mjestom i pukom, a mi smo najbolji svjedoci toga.  – kazao je u propovijedi fra Dane koji je zadnji put služio svetu misu u ovom svetištu prije 24 godine.

 
Večernju svetu misu u 18 sati, predvodio je mostarski biskup mons. dr Ratko Perić, a pjevanjem uzveličala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“

 

FOTOGRAFIJE