Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Otkrivena spomen ploča fra Boniciju i fra Ljudevitu Rupčiću na Starom Hardomilju

velimir plocaNakon što su do podne u Međugorju „povirili" u ogromno znanstveno djelo fra Ljudevita, te nakon toga na Humcu u tematsku Galeriju „Majka" kojom je fra Ljudevit želio zahvaliti svojoj majci, svim drugima majkama i ženama, a na poseban način nebeskoj Majci Mariji, sudionici Znanstvenog simpozija povodom 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića došli su na Staro Hardomilje.

 

Pred njegovom rodnom kućom dočekala ih je broja rodbina i uslijedilo je svečano otkrivanje spomen-ploče koju je otkrio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Kuća je zidana neposredno po dolasku Austrije na  naše prostore, a završena je 1883. Godina gradnje i inicijali domaćina kuće uklesani su u jednu ćošu, a prva je na Hardomilju kuća pokrivena ciglom.


Obitelj Rupčića, iz koje su rođeni fra Bonicije i fra Ljudevit, u to vrijeme je bila poznata je po broju "čeljadi", najvećem u selu, a vjerojatno i na širim prostorima. Poznato je daje 1937. - kad su se braća razdijelila u dvije obitelji brojila 45 osoba. Zanimljivo je da je u ovoj obitelji rođeno u jednoj godini (1534/35.) čak šestero djece, tako da se na tavanu ljuljalo 6 bešika.
Zanimljiv je još jedan podatak: šira Rupčića obitelj dijelila se na posebne nadimke koje su dobili po precima (djedovima). Imamo tako: Ivanovce, Božinovce i Markovce. Fra Ljudevit i fra Bonicije su iz obitelji Markovaca, a iz njihove loze je i s. Mirona. Iz Božinovaca su pok. fra Leonardo, s. Leonarda i s. Verena.


"Roditelji pokojnih fra Bonicija i fra Ljudevita, Marijan i Anica r. Bubalo imali su pet sinova i kćer: Jozo (umro od sušice), Tomo (nestao na Križnom putu), fra Bonicije, fra Ljudevit, Iva i najmlađi brat Andrija. Obadvojica su naš samostan zadužili ogromnim doprinosom: fra Bonicije u dopuni Muzeja, a fra Ljudevit u prikupljanju umjetnina za Galeriju. Iskrena im hvala. Danas smo pred njihovom kućom u kojoj su odrasli, a možda i u njoj rođeni. Zbog njihovih zasluga na znanstvenom, teološkom, povijesnom, biblijskom, kulturnom  području zaslužili su da ih se barem ovako sjetimo i obilježimo njihov spomen." - uputio je prigodnu riječ fra Velimir prije otkrivanja spomen-ploče.

 

Fotografije pogledajte OVDJE.

LJ::portal