Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Prvi dan Devetnice sv. Anti

devetnica prva hVečerašnjim misnim slavljem počele su Devetnice svetom Anti na Humcu. Veliko mnoštvo štovatelja sv. Ante okupilo se ispred crkve i vanjskog oltara. Molitvu devetnice predmolio je fra Nikola Rosančić, pjevanje Zbor Frame pod ravnanjem Petre Mijatović, a svetu misu predvodio je fra Sretan Ćurčić, drinovački kapelan.


Tema ovogodišnjih propovijedi na devetnici je Papina pobudnica Radost evanđelja. Papa Franjo piše u pobudnici: „Radost evanđelja ispunjava srce i život onih koji se susretnu s Kristom. Oni koji dopuštaju da ih spasi, oslobođeni su od grijeha, od žalosti, od nutarnje praznine, od izoliranosti. S Isusom Kristom uvijek se rađa i iznova rađa radost. U ovoj pobudnici želim se obratiti vjernicima kršćanima kako bih pozvao na novu evangelizatorsku dionicu prožetu tom radošću te naznačiti putove hoda Crkve u sljedećim godinama.“ U središtu je pobudnice nova „evanglizatorska dionica“. Ona mora biti prožeta radošću kao jedinom logičnom posljedicom susreta s Kristom koji je u središtu kršćanske vjere. Potrebno je obnoviti osobni susret s Kristom. Sveti Otac poziva svakog kršćanina da obnovi svoj susret s Kristom ili da barem donese odluku da će dopustiti Njemu da ga susretne, da će ga svaki dan bez prestanka tražiti. Pobudnica je podijeljena na osam dijelova i svaku večer kroz Devetnicu propovjednici će obrađivati pojedini dio pobudnice, pa je tako fra Sretan prvi dan imao propovijed na temu „Obnoviti savez ljubavi“.


„Kad bi se knjiga života skratila zadnja riječ u Bibliji koja bi ostala, bila bi ljubi. Bog se iz ljubavi prema nama objavio u obliku čovjeka, postao dijete. Objavljeni Bog, Isus Krist iz ljubavi prema meni i tebi prolio je svoju krv da bi nas otkupio od grijeha. Uskrsnuo je iz ljubavi da bi ovaj naš ovozemaljski život dobio svoj smisao“ započeo je u svoju propovijedi fra Sretan, te nastavio „Mi čeznemo za ljubavlju cijelog svog života, ljubav ne možemo opisati riječima, ona se osjeća. Ona prožima cijelo naše biće, ljubav to je najvažniji biser koji nam je Bog darovao. Kad nekoga voliš i kad si voljen onda cijeli život izgleda nekako drugačije, lakše podnosiš patnju, bolest. Kad voliš i kad si voljen nezanimanju te životi drugih i nisi zavidan, a razlog svemu je što imaš ljubav.“

„Kad se sva nepravda sruši na tebe, tada možeš osjetiti Božju ljubav i pružiti mu ruku. U tom trenutku se obistinjuju svetopisamske Pavlove riječi: Kada sam slab, tad sam jak. Čovjek koji kroz patnju prolazi, on može lijepo pričati o Bogu. Nema ljepšeg osjećaja nego osjetiti u nepravdama i bolestima, da je Bog sa mnom u patnji, osjetiti njegovu ljubav, da nas uvijek zove kako bismo obnovili savez ljubavi.
Stoga braćo i sestre, besmisleno je živjeti bez ljubavi koju nam Bog nudi. Bez obzira kako se nekada osjećamo obeshrabljeni, razočarani i nemamo snage za dalje ne zaboravimo stvoreni smo za vječnost. Našem životu ne nedostaje čuda nego našega divljenja i nemojmo prokockati ovaj svoj zemaljski život da nam prođe u filozofiji kukanja, volimo se i stavimo svoje molitve u zagovor sv. Ante.“ – kazao je propovjednik.

 

U četvrtak, drugi dan devetnice, propovijeda fra Ljubo Kurtović, veljački župnik na temu Raduj se! Susreo si Ljubav koja te je pronašla.

Fotografije pogledajte OVDJE ili OVDJE.

 

LJ::portal